Bort med lukt & fukt: Bli av med fotsvetten!

Så slipper du fotsvett.

Det finns två stora svettbovar enligt fotterapeuten Paula Goldea: nylonstrumpbyxor och skor med syntetmaterial i foder och innersulor.

– Att ha på sig det blir som att sätta en plastpåse runt foten, säger hon.

Så förtvivla inte, att bli av med svettlukten är lättare än man tror. Paula Goldea och Paul Brunngård, vd för ett företag som säljer skovårdsprodukter, ger här sina bästa tips.

Luktfria skotips

Skydda skorna
När du går barfota i skorna är det viktigt att du går på en sula som du kan byta ut. Om du skyddar skorna från kontakt med huden sätter sig inte doften direkt i skon.

Frys gympadojorna
Strunta i att tvätta gympadojorna, det förstör bara sömmarna. Lägg dem i stället i frysen så att bakterierna dör.

Byt skor
Byt skor ofta, gå aldrig i samma skor två dagar i rad.

Svettfria fottips

Skippa nylonstrumporna
Nylonstrumpor är en stor svettbov. Använd i stället strumpor med bomulls-/syntetblandning, gärna 80 procent bomull och 20 procent syntetmaterial. Lite syntet gör att fukten transporteras bort i stället för att sugas upp av strumpan. Ull är också ett bra material som kan upplevas som svalkande.

Torka mellan tårna
Det är lätt att missa att göra rent mellan tårna, där mycket hudavlagringar och svett samlas. Tvätta med tvål och vatten, gnugga ordentligt, skölj noga och torka med handduk, varje kväll. Ta sedan hushållspapper eller lite av en pappersnäsduk, rulla ihop och sätt mellan tårna så att området luftas. Låt sitta kvar i 10–15 minuter.

Ta ett ättiksbad
Den som har kroniskt mycket fotsvett kan få uppluckrad hud, som ser ut som upphöjningar och gropar, mellan tårna. Då kan fotbad med en skvätt ättika i hjälpa. Ättikan tar kål på bakterierna i svetten.

Ta alternativt lite 12-procentig ättika på en bomullstuss och badda mellan tårna – men gör det nära vatten så att du kan skölja snabbt om det svider. Upprepa en gång i veckan.

AV: Anki Sydegård BILD: Thinkstock

Läs mer:

Så lätt kan du se vilket fotproblem du har

2 enkla övningar för glada fötter

Det här avslöjar fötterna om din hälsa

 

 

Utvald läsning