Börje Salming har gått bort – blev 71 år

Se Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriären
0:47

Efter reklamen: Se Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriären

(0:47)

Slå på ljud

För bara en vecka sedan var Börje Salming och hans familj med på ”Tidernas hockeygala” och strax innan det var de på plats i Toronto där Börje hyllades av sin gamla klubb, Toronto Maple Leafs.

Ikväll meddelade klubben på sin hemsida att legandaren gått bort:

”Toronto Maple Leafs sörjer förlusten av Börje Salming. Börje var en pionjär inom sporten och en ikon med obrytbar anda och obestridlig tuffhet. Han hjälpte till att öpnna dörren för andra européer i NHL”.

LÄS OCKSÅ: Börje Salming i tårar med familjen efter starka hyllningen

Det var i slutet av sommaren som hockey-ikonen Börje Salming berättade öppet om sin sjukdomsbild:

– Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt, sa han till TT i augusti.

Salming hade känt att "något var fel i kroppen" redan vid årsskiftet samma år och berättade för samma källa att han känt sig trött och andfådd.

Börje Salmings ALS-stiftelse

En stiftelse har startats i Börje Salmings namn, med målet att främja vetenskaplig forskning för att öka förståelsen och förbättra behandlingen av ALS.

Stiftelsen ska också skapa initiativ vars syfte är att underlätta och ge ett stöd för drabbade och anhöriga.

Du kan läsa mer om stiftelsen här.

Aggressiv form av ALS

Trots att Börje Salming drabbats av en aggressiv form av ALS, där förloppet misstänks gå snabbt, valde han att delta i publiken när dottern Bianca Salming medverkade under friidrotts-vm i München.

Under hösten förvärrades sjukdomsbilden snabbt. I oktober berättade han för för Expressen att han inte längre kunde kommunicera med hjälp av tal och månaden därpå kunde en hel värld se en rörd Salming hyllas på plats i Toronto. Den kanadensiska publiken bjöd på stående ovationer och ett känslosamt avsked.

Hemma på svensk mark väntade Tidernas hockeygala där han också hyllades stort. Det var en märkbart rörd Börje Salming som tackade publiken med en hjärtformad handgest och via sin fru Pia Salming hälsade:

"Först och främst vill Börje tacka för det här priset. Hans kärlek och passion för sporten hoppas vi kan fortsätta inspirera hockeyvärlden och framförallt ungdomar. Börjes ledord har alltid varit att alltid ha kul och aldrig ge upp. Börje hälsar att han älskar er alla."

Fakta: ALS

  • Nervsjukdomen Amyotrofisk lateralskleros (ALS) gör att nervcellerna som styr kroppens muskler gradvis förtvinar.

  • Sjukdomen är obotlig, varje år drygt 200 personer i Sverige diagnosen, de flesta är mellan 50 och 70 år.

  • Det är inte ovanligt att de första symtomen av ALS är att en fot eller hand inte fungerar som vanligt. Man kan märka att ett finger blir svagt eller stelt. Eller att en fot inte riktigt hänger med när man ska gå

  • Hos vissa ALS-patienter är det talet som påverkas först och det blir då svårt att uttala vissa ord eller bokstäver.

  • Källa: 1177

Börje Salming var gift vid tre tillfällen och fick fyra barn: Anders (född 1974), Theresa (1976), Rasmus (1995) och Bianca (1998). Från 2016 fram till sin död var han gift med Pia Salming, tidigare Lindahl.

FOTO: TT

Utvald läsning