Blodproppar vid corona oroar läkare: Händer att patienter dör av det

rör med blod från coronapatienter.

Så tvättar du händerna för att undvika smittor
Slå på ljud

Symtomen vid covid-19 är många – och vissa väldigt märkliga, uppger läkare.

– Coronaviruset är absolut inte som en vanlig luftvägsinfektion. Det är mycket som är väldigt annorlunda, och det tror jag att vi som jobbar med de här patienterna är väl medvetna om, säger till exempel Petter Brodin, docent i immunologi vid Karolinska Instituet.

Blodproppar drabbar sjuka i covid-19

Nu varnar forskare och läkare för att man ser ovanligt många coronapatienter som drabbas av blodproppar. Det är framför allt de svårt sjuka som drabbas.

– Antalet intensivvårdade patienter med covid-19 som drabbas av blodproppar saknar motstycke, säger Jeffrey Laurence, hematolog i New York, till CNN.

När forskare undersökte förekomsten av blodproppar bland coronasjuka såg man följande:

  • I en holländsk studie hade 20 procent problem med blodproppar.
  • I en kinesisk studie var motsvarande siffra 25 procent.

Varför får coronasjuka blodproppar?

Men vad är då anledningen till att så många coronadrabbade får blodproppar?

Det vet man inte riktigt, men en teori är att själva viruset får blodet att klumpa sig. Man tror också att propparna kan vara ett resultat av ett överaktivt immunförsvar. En tredje teori är att vissa riskgrupper, som lättare drabbas av viruset, har underliggande sjukdomar som i sig ökar risken för blodproppar.

– Detta är en av de mest omdiskuterade frågorna kring covid-19 just nu, säger läkaren Michelle Gong till CNN.

För att undvika och behandla proppar används nu blodförtunnande mediciner på coronapatienter. Men tillståndet kan vara svårt att hantera och kan bli mycket allvarligt.

– Det händer att en del patienter dör av stora blodproppar i lungorna. Vanliga antikoagulantia-behandlingar som vi normalt använder, är inte alltid tillräckliga för att förhindra propparna. Det finns en mängd olika sätt att påverka blodkoagulationen och man använder olika metoder i vården av de här patienterna. Men det är inte så enkelt som att man ger en dos förtunnande och så blir allt bra. Vi behöver troligen förstå den underliggande reaktionen hos immunförsvaret bättre för att verkligen kunna förhindra detta, säger Petter Brodin till Aftonbladet.

Foto: TT

LÄS MER:

Nya symtomet på covid-19: Mystiska utslag på tårna

Kan pirr i huden vara ett symtom på corona? Så säger experterna

De här symtomen hade flest svenskar i ny studie

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Hur ser spridningen av covid-19 ut, varför drabbas fler män, vilka tillhör riskgrupperna? Allt om covid-19 hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Utvald läsning