SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

"Blir jag brun utan sol av morötter?"

11 jun, 2013 
Anki Sundin
Kan man bli extra brun om man äter mycket morötter, undrar en läsare. Ja, men hela svaret kanske skrämmer mer än det uppmuntrar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Jag undrar om man blir orange av morötter. Jag äter cirka två kilo morötter i veckan. Jag vet inte om jag inbillar mig, men jag tycker att jag ser mer orange/brun ut nuförtiden, vilket även min man har märkt. Jag brukar annars vara blek som ett lakan eftersom jag aldrig solar. Jag gillar att hålla mig i skuggan. Är det bra att äta mycket morötter eller är min konsumtion alldeles för hög?

Linda

Svar:
Ja, man blir faktiskt orange av att äta mycket morötter. Huden och även ögonvitorna kan ta färg av ämnet betakaroten. Det här ämnet finns också i andra grönsaker med stark röd, gul eller grön färg. Just betakaroten är det verksamma ämnet som används i brun-utan-sol-produkter eftersom de gör att huden ser fräscht solbränd ut. Betakaroten och andra antioxidanter som finns i frukt och grönt verkar i sig ha en skyddande effekt mot solens farliga strålar. Men effekten är inte särskilt stark, så annat skydd behövs också!

Annons

Även om morötter är nyttigt finns anledning att se upp med överkonsumtion. Det finns medicinska fall som alla morotsälskare kan ha i bakhuvudet: En man som påstod sig äta runt 3,5 kilo morötter i veckan klagade över magsmärtor hos sin doktor. Mannen diagnostiserades med förstoppning, höga karotenoidmängder i blodet och möjligen A-vitaminförgiftning. När han slutade med sitt överdrivna intag av morötter blev alla värden normala igen. Den här mannen gick till den vetenskapliga historien som ”morotsmannen”. När det gäller just ämnet betakaroten verkar detta ämne, åtminstone som ett tillskott (inte i form av morötter), öka risken för cancer hos rökare. Det är något som kanske för säkerhets skull ska tas upp här.

En annan aspekt på ”överdriven” konsumtion av något livsmedel är att det finns en risk för att vi utsätter oss för något specifikt ämne som kanske inte är bra för oss på sikt. Det kan vara något hittills okänt ämne i själva livsmedlet eller till och med rester av bekämpningsmedel och liknande. Vad som är ett överdrivet ätande får var och en bedöma. Det finns alltså all anledning att följa parollen “varierad kost är bäst”.

Anki

Annons