FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Blått, gult, rött – har ditt bajs konstig färg? Då kan du ha ätit det här!

13 jan, 2020 
Bajs färg från mat.
Stämmer inte färgen på bajset? Så vet du om det är farligt eller normalt – för att du ätit något färgglatt.
Annons

Vissa saker vill man alltid ska vara samma nyans. Det känns tryggt. Och nej, inte färgen på håret eller färgen på tänderna.

Självklart handlar det om färgen på bajset. För om den ändrar sig är det lätt att bli orolig.

Men det behöver man inte alltid bli. Ibland beror det på vad man ätit. Vissa livsmedel som rödbetor innehåller så starka färgämnen att de lämnar spår efter sig. Men det finns även andra livsmedel som kan göra att nr 2 får en annan färg. Men så länge den nya nyansen inte åtföljs av andra symtom brukar det inte vara någon fara.

Här är maten som färgar bajset

Här är några livsmedel som kan färga bajset – och några tillfällen när det trots allt är läge att söka hjälp.

Rödbetor

Rödbetor innehåller ämnet betanin som ger rotfrukten dess djupt vinröda färg. En del människors tarmar har svårt att bryta ner det, vilket resulterar i en rödaktig nyans på bajset. Men om du upptäcker röda strimmor i bajset när du inte ätit rödbetor, eller något annan röd mat, så kan det vara läge att kolla upp vad det beror på. Även röd paprika, tomater, tomatpuré eller ketchup kan ge en röd bajsnyans.

Annons

Gröna grönsaker

Sallad, spenat, broccoli, och andra grönsaker som bokstavligen gör skäl för sina namn, innehåller mycket klorofyll. Det är ett grönt pigment som kan följa med hela vägen genom tarmsystemet och göra att avföringen får en grönaktig nyans. Även järntillskott kan grönfärga bajs.

Det är normalt sett helt ofarligt. Men diarré kan också göra bajset grönt. Men om den beror på en infektion brukar man även få andra symtom som ont i magen och illamående.

Blåbär

En annan naturlig godsak med stark färg är blåbär. De kan färga avföringen blå eller aningen svart – och en del kan också uppleva att det ser lite grönaktigt ut efter att de ätit blåbär.

Lakrits

Inte helt förvånande kan man få svartaktigt bajs av att äta lakrits. Men om man inte ätit det, eller blåbär, kan det vara läge att söka hjälp. Svart avföring kan också bero på en blödning från magsäck eller tjocktarm.

Morötter

Om du äter mycket av den orangea grönsaken kan din avföring bli aningen gulaktig. Men här är det läge att se upp. Gul avföring kan bero på oförmåga att bryta ner fett ordentligt, med andra ord problem med lever, galla eller bukspottskörtel. Även glutenintolerans kan ge gult bajs. Så om den gula nyansen håller i sig är det en bra idé att ta kontakt med vården.

Vissa mediciner kan också ge spår i avföringen. Så fundera på vad du ätit, innan du söker hjälp.

Här är tecknen på att din avföring är normal:

  • Din avföring är brun och inte alltför illaluktande.
  • Korven är fast med en jämn yta.
  • Du behöver inte anstränga dig för att korven ska glida ut.
  • Efteråt känner du dig helt tömd.
  • Du tömmer tarmen 1-3 gånger om dagen.

Läs mer:

Hjälp, jag bajsar gult

14 sätt att få din tarmflora att blomstra

Matförgiftning – maten som oftast ligger bakom

Annons