Shortsinin och mensbadtrosan revolutionerar kvinnors strandliv

02 jun, 2022 
clara henry menstrosor och bikinishorts.
Badmodet har i alla tider begränsat kvinnors rörelsemönster på ett helt annat sätt än vad mäns badkläder gör. Men, nu kanske det äntligen vänder? Här är två nyheter som underlättar kvinnors strandliv.
Annons

De senaste åren har bikinimodet utvecklats en hel del och nuförtiden erbjuder allt fler märken både storlekar och modeller som passar fler än förr – och som faktiskt sitter där de ska.

I år är det dessutom inne med sportiga bikinitopppar, som tillåter dykningar och bollspel utan att behöva oroa sig för att tuttarna ska hoppa ut. Den som vill känna sig än mer påklädd kan välja mellan många fina tankinis, hotpants och långärmade bikinis.

Men – det finns fortfarande en del som släpar på ämnet. Det visade inte minst Ellos-gate härom veckan, då deras bikinibild delade internet i två läger.

Hur reagerar du på bikinibilden som framkallat många olika känslor?

Varför går kvinnor i trosor på stranden när män går i shorts?

Recept.se Nyhetsbrev

Det är ett konstigt, och förvånansvärt lite ifrågasatt koncept, att kvinnor går i underkläder – trosor och BH – på badplatsen medans män går i shorts, menar badklädesföretaget Moonrise of Sweden (och många med dem).

Förutom att man visar mer hud i ett tightare material, minskas rörelsefriheten – tjejer får tidigt lära sig att tänka på hur man sitter och böjer sig då man lätt visar mer än man önskat i en liten trosa. Det ställs också krav på att bikinilinjen ska hållas perfekt trimmad hela sommaren, annars får man direkt kritik.

Annons

Vad är shortsinis och bikinishorts?

Som en reaktion på det ser vi nu allt fler märken lansera shortsinis – bikinishorts med inbyggd bikinitrosa. Sedan tidigare har det funnits en del bikinikjolar, men det här känns som ett sportigare alternativ för den aktiva kvinnan.

Ett annat sommarbekymmer bland kvinnor, som kraftigt begränsas av små bikinitrosor, är mens. Vi känner alla igen oss i pysslet med att byta mensskydd på en offentlig strand med begränsade möjligheter att hitta en privat plats. Och hur man än sitter oroar man sig för att tampongsnöret ska sticka ut.

Idrottskvinnorna som sagt ifrån mot sexistiska kläder
Idrottskvinnorna som sagt ifrån mot sexistiska kläder

Menstrosor gjorda för att bada i

Men nu lanseras menstrosor även för badbruk!

Tillverkarna av menstrosor utlovar skydd som håller längre än vad klassiska mensskydd gör, och enligt flera konsumentundersökningar klarar de av sitt uppdrag väl, även för den som blöder mycket.

Annons

Förtaget comfydense är en av de första aktörerna att även ge sig på badtrosor. Dock skyddar de endast vid lätt eller måttlig mens. Har du riktig mens rekommenderas att du kompletterar med ett annat mensskydd.

Badtrosorna både ser ut och känns som vanliga badkläder och efter användning sköljer man dem i kallt vatten och tvättar därefter trosorna i tvättmaskin.

Det här lär vara ett koncept vi kommer se mer av – det ska bli spännande att följa badmodets utveckling de närmaste åren!

Foto: Comfydense, Moonrise of Sweden via Clara Henry, Cellbes

Annons