Bevisat: Kontorslandskap ÄR en dålig lösning

Öppet kontorslandskap må bara fördelaktigt ekonomiskt – men inte för kommunikationen.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

En stor undersökning som beställts av Harvard Business School visar att det som trotts vara till fördel med kontorslandskap faktiskt kan vara dess nackdel.

Forskarna Ethan Bernsteins och Stephen Turbans rön visar nu att kommunikationen faktiskt blir sämre av öppna kontor, jämfört med egna rum.

Undersökningen gjordes på två stora företag, där man gick över från egna kontor till öppna kontorslandskap. På det ena bytte man till en enda stor lokal, och på det andra till några stora rum. Utan skärmar eller avgränsare på båda ställena.

Mindre prat – mer mejl

Man försåg personalen med teknisk utrustning som kunde mäta och registrera vilka de tittade på och huruvida de pratade eller lyssnade. Man undersökte även chatt- och mejlkonversationer – dock bara om de förekom och inte exakt vad som skrevs.

På båda företagen gjorde man samma tester före och efter bytet till kontorslandskap, och när man jämförde resultaten kunde man bland annat se att kommunikationen ansikte mot ansikte minskade rejält. Hela 70 procent mindre pratade man, på de båda företagen, efter flytten. Mejl- och chattkommunikation ökade med samma grad.

En vanlig anledning till att byta till öppna kontorslandskap är att öka kommunikationen och förenkla interaktioner mellan medarbetare – men undersökningen visar alltså att resultatet blir det omvända. Hur kommer det sig?

Vill vara i fred

En av forskarnas teorier är att bristen på väggar gör att människor kommer på andra sätt att vara i fred – och då är elektronisk kommunikation det enklaste medlet.

Men det kan också vara så att vi lättare blir överstimulerade av mycket människor och rörelse omkring oss.

Vi vet idag relativt lite om hur människor kommunicerar, så studier som denna är mer än välkomna. Men vi kan nog anta att kontorets utformning ändå är viktig för hur väl vi kan arbeta, och hur vi mår. Och att anta att kontorslandskap ger bättre kommunikation går nu att ifrågasätta.

Källa: Computer Sweden  Foto: IBL

Läs mer:

Så påverkas hälsan av jobb i öppet kontorslandskap

De störs mest av stressiga kontorslandskap

Redaktionens tips
Dela på: