Artikeln innehåller reklamlänkar
SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Beror din trötthet och irritation på järnbrist?

10 okt, 2013 
Trött, huvudvärk, lättirriterad? Det kan bero på järnbrist - något som drabbar var tredje kvinna. Men de flesta vet inte om det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Järnbrist är en folksjukdom bland kvinnor. Forskare beräknar att var tredje svensk kvinna i fertil ålder och varannan tonårsflicka har brist på järn, de flesta utan att veta om det. Man har symtomen, men kopplar inte ihop dem med järnbrist.

Försämringen går nämligen så sakta att man tror att det är normalt att det ska vara så. En vanlig orsak är att man har riklig mens som tär på kroppens järndepåer. Eller att man slarvar med maten. Boten är järnmedicin, som helst ska tas tillsammans med exempelvis en C-vitaminrik frukt, juice eller grönsak. Men en välbalanserad kost är A och O när det gäller att få i sig rätt mängd järn.

 

Här är symtomen!

Man kan ha ett eller flera:

Trötthet

Yrsel

Huvudvärk

Irritation

Blekhet

Lätt depression

Okoncentration

Hjärtklappning

Lätt andfåddhet

Försämrat minne

Så får du järnkoll!

Det finns två sorters järn i maten:

HEMJÄRN eller organiskt järn som bara finns i kött och blodmat och är rikare på järn än icke hemjärn. Rött kött som nöt och vilt är bäst. Blodpudding, leverpastej och inälvsmat är också förträffligt. Näst bäst är vitt kött som till exempel kyckling och kalkon. Fisk, helst fet fisk som strömming, lax och makrill, kommer på tredje plats. Men även skaldjur innehåller järn.

Annons

ICKE HEMJÄRN eller oorganiskt järn som främst finns i mat från växtriket, i grönsaker, framför allt i gröna grönsaker som persilja, broccoli, paprika, nässlor och spenat, men även i vitkål, potatis, rödbetor, bönor, linser, jordärtskockor, hallon, vinbär, jordgubbar och torkade aprikoser, nötter och mandel. Mat med icke hemjärn kräver mer kvantitet för samma mängd som via hemjärnsrik mat.

 

Järnbrist? Testa ett ANNONS tillskott med järn och c-vitamin från ANNONS Apoteket.ANNONS  Läs mer och köp här.

Järntillskott från Apoteket.

 

Fler mat-tips!

C-vitamin stimulerar järnupptaget. Ät därför gärna en citrusfrukt till måltiden eller drick fruktjuice.

Undvik kaffe, te och mjölk i samband med måltider. Det hämmar järnupptaget liksom kli, ägg och kakao.

Var försiktig med fiberrikt bröd. Det har negativ inverkan på kroppens förmåga att ta upp järn.

Välj fiberrikt surdegsbröd – det har en stimulerande effekt på järnupptagningen.

Laga maten i gjutjärnsgryta eller -stekpanna. Järnet från kärlet går över i maten, särskilt om man tillsätter sura livsmedel som krossade tomater eller citron.

Av Suzy Persson

 

Annons