Artikeln innehåller reklamlänkar
HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Behåll brännan – 10 produkter som hjälper om du börjar fjälla

09 jul, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Så slipper du flaga!
Vad ska man egentligen göra när man har bränt sig i solen? Vilka produkter lindrar bäst? Här listar vi tips och trix som fungerar – och som hjälper brännan att hålla hela sommaren!
Annons

Har du varit lite väl ivrig ut i solen under semestern eller har du slarvat med solkrämen? Då är det dags att ta hand om din hud och ge den allt den kan tänkas behöva för att reparera sig. Om du bränt dig finns inte mycket att göra då skadan redan är skedd, men det finns några saker som kan lindra smärtan.

Inför nästa dag i solen kan du preppa med produkter som förbereder huden, eller spana in tips på hur man håller den solkyssta färgen vid liv – utan att bränna sig.

Helst ska du såklart inte sola under längre perioder och en hudläkares rekommendation skulle förmodligen vara att inte sola alls. Solens strålar är bevisat direkt skadligt för huden och inrådan av läkare brukar vara att inte vistas i solen alls och speciellt inte mellan kl 11-15. Det är nämligen då som solens strålar är som starkast.

Är du en soldyrkare som har gjort ett snedsteg och mot förmodan har bränt dig, finns det i sin tur olika anledningar till varför huden kan börja fjälla. Det vill säga att det yttersta lagret av huden blir torrt och kan börja ramla av och då behöver du vara snabb med att skydda din skadade hud.

Annons

Det här ska du göra om din hud flagnar:

Det första och absolut viktigaste tipset är att undvika solen på en gång. Håll dig i skuggan med solkräm på och täck den del av kroppen som redan är bränd, speciellt om du redan vet med dig att du kommer vistas i solen ändå.

Svalka med aftersun eller aloe vera

En hud som är bränd känns ofta stram, irriterad och kan göra väldigt ont. Om du mot förmodan skulle ha bränt dig finns det produkter som kan svalka där smärtan är som värst.

Aloe vera som ska lindra smärta efter solbränna

Kräm med Aloe vera som ska hjälpa till att lindra smärta efter solen, från Holika Holika. Här kan du köpa den (reklamlänk).

After sun med svalkande effekt

Lotion som innehåller avokadoolja med svalkande effekt, från Nivea. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Annons

Återfukta en skadad hud

Om skadan redan är skedd finns det nästan bara en sak att göra: På med massa fukt – och då menar vi mycket fukt! Även om du återfuktar med krämer utanpå kroppen så kan det lika väl behövas inifrån också. Tänk därför på att återfukta och drick mycket vatten.

Bodylotion mot torr hud

Bodylotion som ska motverka torr hud, från Maria Åkerberg. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Fuktbevarande bodylotion

Lotion som ska vara fuktbevarande, från Biotherm. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Annons

Peela bort död hud

Först och främst: Gör inte detta steg om du har en röd eller irriterad hud, det kan nämligen göra saken värre om huden inte är redo för det. Området där huden fjällar kan bli större om du använder produkten för hårt, för ofta eller på skadad hud. Börja med att peela försiktigt och inte mer än en gång i veckan tills huden känns len och fin igen. Kan användas i förebyggande syfte men kom ihåg att återfukta mellan varje gång.

Body scrub från Maria Åkerberg

Body scrub som ska lämna huden med en jämn och mjuk känsla, från Maria Åkerberg. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Sockerskrubb som ska peela bort död hud

Sockerskrubb med avocado- och mandelolja som ska slipa bort döda hudceller, från Isabelle Laurier. Här kan du köpa den.

Annons

Så får du brännan att hålla längre:

Förbered huden

Det finns produkter du kan använda redan innan du tar dina första steg ut i solen. De ska dock inte förväxlas med vanlig solskyddsfaktor. Dessa produkter skyddar inte mot solens strålar, utan verkar förebyggande för att vårda huden och kan då hjälpa till att förlänga en önskad solbränna.

Produkt som ska förberede huden inför exponering i solen och behålla brännnan

Tan activator med vårdande egenskaper som ska hjälpa till att påskynda och förlänga din bränna, från EVY. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Hudkrm som ska bidra till att förlänga solbrännan

Bodylotion som ska bidra till en jämnare och snabbare bränna, från Bioline. Här kan ni köpa den (reklamlänk).

Annons

Använd solskyddsfaktor

Att man ska använda solskyddsfaktor när man är i solen är en simpel sak som de flesta vet om, men ändå verkar det vara något som ibland glöms bort eller ignoreras. En solskyddsfaktor har flera funktioner, vars främsta egenskap är att skydda huden mot solen. Se till att investera i en bra solkräm som passar din hudtyp – och glöm inte bort den!

Solskyddsfaktor i sprayform

Solskyddsfaktor i sprayform som ska vara vattenresistent, från Eucerin. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Solskyddfaktor i mousseform från EVY

Solskyddsmouse som ska vara extra vattenresistant och passa all hudtyper, från EVY. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Foto: TT

Läs mer:

Därför bör du se upp när du dricker alkohol i solen 

Ätbara solskydd! Här är maten som skyddar mot solen

Därför bör du bära smink i solen! Experten förklarar

Annons