BB-krisen: Fler kvinnor vill föda hemma

Under sommarmånaderna väntas 7800 barn att födas i Stockholms län – samtidigt som en förlossningsklinik saknas, BB Sophia la som bekant ner verksamheten under stora protester.

Läs även: Efter larmen: Nu kräver kvinnor förlossningsgaranti 

 Nu har ansökningarna om hemförlossning i länet ökat, skriver Dagens Nyheter. Ökningen syntes redan 2016 med 81 ansökningar om hemförlossningar, vanligtvis ligger antalet på 40–50 ansökningar. Fram till i maj i år har 35 ansökningar kommit in till landstinget.

– Under 2016 såg vi att det började öka. Utifrån de kvinnor jag träffat som vill föda hemma så tror jag att det till viss del beror på en besvikelse på att Södra BB och BB Sophia lades ner. De byggde på en småskalighet, säger Karin Pettersson, specialsakkunnig förlossningsläkare i Stockholms läns landsting till DN.

Läs även: Hanna Hedlund om förlossningsskadorna

Hon säger till tidningen att de kvinnor hon mött har angett bristande tillit till förlossningsvården och en rädsla att personalen inte ska finnas till hands eftersom de ska assistera vid flera förlossningar samtidigt. Om en hemförlossning blir godkänd är kvinnan garanterad två personliga barnmorskor som står på jour i cirka fyra veckor innan beräknat födsel.

Västerbotten och Stockholms län är de enda landsting i landet där kvinnor med bidrag från landstinget kan föda hemma. De som kan ansöka om hemförlossning är att bland annat att kvinnan ska vara omföderska och att närmsta sjukhus inte ligger längre än 40 minuter bort – ifall något skulle hända. Kvinnor som är förstagångsföderskor kan ansöka om hemförlossning, men måste i så fall stå för kostnaden på 24 000 kronor själv, skriver DN.

Läs också: Knäppa saker mammor fått för sig inför förlossning

Barnmorskan Mimansa Madheden som till vardags jobbar på Södertälje BB har assisterat hemförlossningar i 29 år. Hon säger till DN att hon för första gången kontaktas av kvinnor som vill föda hemma eftersom de är rädda för att inte få en plats på förlossningsavdelningarna.

– Jag håller inte med om bilden att vi inte hinner med våra patienter. Jag blir beklämd när jag hör att kvinnor vill föda hemma för att det otryggt på sjukhus. Och de som anger det som skäl att föda hemma säger jag oftast nej till.

I nuläget får alla kvinnor som ansöker och uppfyller kriterierna i Stockholms län ja till hemförlossning.

 

Utvald läsning