Bästa tvättknepen du inte hade en aning om – med ättika

kvinna som håller en hög med nytvättade handdukar

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
TV: Här är de bästa tvättknepen du förmodligen inte känner till
1:24

Efter reklamen: TV: Här är de bästa tvättknepen du förmodligen inte känner till

(1:24)

1. Tar bort dålig lukt

Det kan vara svårt att tro när ättika också luktar illa i sig, men vinäger är faktiskt din bästa vän när det kommer till att få bort odörer från dina kläder när du tvättar.

Parfymerade tvättmedel kan orsaka hudirritationer och utslag, så många människor föredrar oparfymerade alternativ. Då är ättika det bästa alternativet. För att få bort mögeldoft från dina handdukar ska du tillsätta två koppar ättika i ditt vanliga tvättprogram. Om du vill kan du köra en till tvätt utan efteråt också.

När det gäller kläder räcker med en och en halv kopp ättika för att få bort odörer. Ett annat alternativ kan också vara att låta kläderna ligga och dra i kallt vatten med ättika i under 20 minuter innan du tvättar dem som vanligt i tvättmaskinen.

2. Tar bort fläckar

Ättika är inte bara bra mot dålig lukt – det funkar bra för att ta bort fläckar på. Spreja koncentrerad ättika på fläcken och låt det dra i 15 minuter innan du tvättar. Vid mer envisa fläckar kan det vara värt att prova att blanda en matsked bakpulver med vinäger, som du sedan applicerar på fläcken.

3. Ett naturligt sköljmedel

Sköljmedel är inte bra för naturen, men många vill ändå använda det för att få mjuka handdukar och kläder. Här fungerar ättika som ett naturligt sköljmedel. Häll i ättika i sköljmedelsluckan eller tillsätt innan sista sköljningen av tvätten.

4. Kan bleka kläder

Ättika ljusar upp och bleker utan kemikalier. Använd det i din vanliga vittvätt eller för att få bort fläckar från dina vita kläder genom att tillsätta en halv kopp ättika i tvättprogrammet.

Vill du få bort till exempel deodorantfläckar från vita kläder, så låt kläderna dra i hett vatten med två koppar ättika tillsatt över natten, och tvätta morgonen efter.

Källa: Tiphero.

Redaktionens tips
Smarta husmorsknepet: Oväntade ingrediensen som ger perfekt putsade fönster
10 oväntade sätt att använda ättika på
Städa naturligt med livsmedel – bra eller dåligt? Vi reder ut!
Dela på: