SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Bästa sättet att detoxa din kropp – utan dieter och pulver

28 aug, 2017 
AvHelena Sjögren
Glöm sju dagar med juice och tarmsköljningar. Här är sex hälsosamma vanor som hjälper dig rensa kroppen på ett naturligt sätt. Du kan börja redan i dag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att detoxa behöver inte innebära extrema dieter. Kroppen fungerar på ett sådant sätt att den gör sig av med slaggprodukter och gifter. I stället kan en detox handla om att välja rätt sorts mat och se till att få i sig tillräckligt med vatten.

Läs också: Detoxa kroppen på riktigt – så gör du!

 

Här är 6 hälsosamma vanor för en naturlig detox:

1. Ät anti-inflammatoriskt

Försök att undvika processad mat, friterat och sockerrik mat. Kan du dessutom skära ner på andelen rött kött är det många som upplever att de mår mycket bättre. Välj i stället grönsaker, nötter, baljväxter och annan fiberrik kost. Eftersom den största delen av vårt immunförsvar sköts av bakteriefloran i tarmarna finns det all anledning att hålla magen glad.

2. Drick mer – men rätt

Fyll på med tillräckligt vatten för att hindra kroppen från att torka ut. Vatten hjälper också njurarna att rensa ut gifter. Tycker du att det är trist att dricka vatten precis som det är kan du alltid tillsätta citron. Citron skickar dessutom signaler till levern att producera mer enzymer som kan underlätta matsmältningen. En annan dryck som gör gott för din hälsa är grönt te. Grönt te har visat sig ha flera hälsofördelar. Studier har visat att det kan förbättra vår minnesförmåga, dämpa mängden skadligt kolesterol och minska risken för alzheimer.

Annons

Läs också: Trött och hängig? Gör en juice-detox!

3. Rör på dig

Du har hört det förut, men motion gör dig verkligen gott. Att svettas hjälper dig att detoxa eftersom du ökar cirkulationen i kroppen. Träning hjälper dig dessutom att känna dig mindre stressad, gladare och gör att du känner dig mer energifylld.

4. Ät mindre portioner och långsammare

Stora portioner mat gör dig mer uppsvälld och tvingar matsmältningen att jobba extra hårt. Försök därför att äta mindre portioner men mer frekvent. Försök också att äta långsamt snarare än att kasta i dig maten som en glupsk varg. Ju bättre du tuggar maten desto mindre behöver kroppen jobba vid matsmältningen.

Läs också: Hur ska jag äta för att gå ner i vikt?

5. Ta hand om din hud

Huden är vårt största organ och behöver också omvårdnad. Ett bra sätt är att torrborsta huden med en mjuk borste innan du duschar eller tar ett bad. På så sätt ökar cirkulationen och kan också hjälpa huden att förnya sig.

Annons

6. Se till att få en god natts sömn

Tillräckligt med sömn är en av grundpelarna i ett sunt leverne. Försök att få minst sju timmar varje natt och skapa gärna rutiner där du går och lägger dig vid samma tid varje kväll. För att du ska sova extra gott är det bra att låta sovrummet vara mörkt och svalt. Försök också undvika alla typer av skärmar i sovrummet eftersom de kommer att påverka din förmåga att somna.

Av Helena Sjögren.   Källor: Time, Allers, MåBra

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Annons