HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Barnläkaren: Gravida bör avstå alkohol – helt och hållet

07 aug, 2018 
Skippa alkoholen helt – om du helt vill slippa riskerna.
Ett glas vin om dagen? Eller två i veckan? Hur mycket man kan dricka som gravid går meningarna isär om. Nu skriver barnläkaren Jonas Ludvigsson att vi inte vet tillräckligt om konsekvenserna av alkoholintag vid graviditet – och det bästa är att hoppa drickat helt.
Annons

Att graviditet och stora mängder alkohol är en dåligt kombination vet nog de flesta redan om. Det kan leda till att fostret får så kallat fetalt alkoholsyndrom (FAS) – vilket kan ge bland annat störd tillväxt eller missbildningar.

Men vad är egentligen stora mängder? Och vad är då en rimlig mängd? Den debatten har hållits länge. Men professorn och barnläkaren Jonas Ludvigsson skriver i en debattartikel på SVT att en sådan gräns är oerhört svår att dra.

Läs också: Kan jag dricka alkohol fast jag ammar?

”Ska man verkligen inte kunna dricka lite grann? Ska man inte kunna ta sig ett glas? Kanske några dagar i veckan. Nej, som barnläkare tycker jag inte det”, skriver han i inlägget.

Det har gjorts en helt del forskning kring alkoholens påverkan på fostret, men svaren är långt ifrån entydiga. Livsmedelsverket säger noll – medan det finns studier som visar att upp till sex glas vin i veckan är ofarligt för en gravid att inta.

Annons

Men att lägga sig någonstans där emellan är inget Jonas Ludvigsson rekommenderar.

”Vi forskare och läkare vet tyvärr inte vad som verkligen är en ofarlig mängd alkohol för ett foster, eller ens om det finns en ofarlig mängd. Vi vet bara att flera glas vin i veckan påverkar fostret, och därför tillämpar vi försiktighetsprincipen. Om något kan vara farligt, så bör man undvika det.”

Det finns också flertalet studier som visar att även väldigt små mängder alkohol, exempelvis ett halvt glas vin per dag, kan påverka barnets beteende, ansiktsform och kognitiva förmågor negativt.

Läs också: Bli gravid – hur mycket får mannen dricka?

Vi vet att alkohol påverkar produktionen av signalsubstanser och graden av avinflammation i hjärnan, samt att minnet kan påverkas negativt och risken för psykiatriska sjukdomar ökar.

”Eventuellt påverkar alkohol under fostertiden också immunförsvaret. Det kan ske genom så kallade epigenetiska förändringar, alltså påverkan på arvsmassan […] Mycket återstår för att klargöra långtidseffekterna hos foster som utsätts för alkohol.”

Men då infektion är den vanligaste dödsorsaken hos nyfödda i Sverige är ett nedsatt immunförsvar något mycket allvarligt.

”Därför anser jag att gravida helt bör avstå från alkohol under graviditeten”, skriver Jonas Ludvigsson.

Läs hela barnläkarens inlägg här!

Källa: SVT opinion  Foto: IBL

 

Annons