HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Barn utan solglasögon riskerar gråstarr

12 jul, 2017 
AvCecilia Edström
Det är dags att köpa riktiga solglasögon till barnen. Annars ökar risken för gråstarr senare i livet.
Annons

Föräldrar som smörjer in sina barn och toppar det med en solhatt är vanligt förekommande sommartid. Men det är en sak som man i många fall missar – solglasögon. Kanske tänker man att hatten ska ge ögonen ett fullgott skydd, men så är inte fallet.

Per Söderberg som är professor i ögonsjukdomar vid Uppsala universitet säger till netdoktor.se att det är rimligt att gå ut med att man bör skydda barn med solglasögon.

– Unga individer är känsligare för att utveckla gråstarr efter exponering för UV-strålar. Den unga linsen är mycket mer biologiskt aktiv, och genomsläppligheten för UV-strålning är större hos unga än hos äldre individer, säger han.

Läs också: Många solglasögon skyddar dåligt mot solen

Det är framförallt viktigt att använda solglasögon vid eller på vatten och snö då solens strålar reflekteras i dessa miljöer. I staden eller ute på gräsmattan är det inte lika noga.

Tänk på detta när du köper solglasögon

  • Kontrollera så att de är CE-märkta (anger att produkten överensstämmer med kraven på säkerhet, hälsa och miljö som ställs inom EES-området).
  • Välj filterkategori 3 eller högre.
  • Stora och tätslutande bågar ger bästa skydd mot solljus från sidorna, nerifrån och uppifrån.

Källa: netdoktor.se och testfakta.se

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons