HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Bältros: Här är allt du behöver veta om utslagen

17 jul, 2019 
Bältros, allt om symptom, behandling och orsaker.
Har du haft den vanliga barnsjukdomen vattkoppor riskerar du att när som helst under livet få bältros. Här är allt du bör veta om symptom, behandling och orsaker.
Annons

Vad är bältros och vad orsakar det?

Den som en gång haft vattkoppor kan senare i livet drabbas av bältros, eller Herpes Zoster som det också kallas. Vattkoppor har man bara en gång, men viruset ligger kvar i kroppens nervceller och kan senare blossa upp som bältros.

Vattkoppor drabbar oftast barn och är väldigt smittsamt då det smittar via luften. Bältros å andra sidan är inte lika smittsamt. Vid hudkontakt med vätskande blåsor kan en person som aldrig haft vattkoppor få vattkoppor, men det går inte att smitta någon annan med bältros.

Bältros kan man drabbas av när som helst under livet efter att man haft vattkoppor, även om det är vanligare att det drabbar äldre personer.

Barn kan också drabbas av bältros, men då är symptomen oftast lindrigare, precis som med vattkoppor som ofta slår hårdare mot vuxna.

Varför får man bältros?

Varför vattkoppsviruset blir återaktiverat i kroppen vet man inte säkert, men en möjlig förklaring kan vara en förändring i immunförsvaret – vilket kan förklara att det oftare dyker upp hos personer över 50. Men även personer med sjukdomar som ger försvagat immunförsvar har ökad risk att drabbas.

Annons

Symptom på bältros:

  • Ofta börjar förloppet med en smärta i huden…
  • …följt av utslag på en sida av kroppen.
  • Feber är vanligt vid första skoven…
  • …liksom huvudvärk och…
  • …trötthet och yrsel.

Utslagen börjar ofta som en rodnad där huden känns öm, för att senare utvecklas till blåsor som först är genomskinliga men sedan mörknar. Blåsorna kan klia.

Anledningen till att det ofta är en sida av kroppen som drabbas är att viruset sprider sig från ryggraden via en nerv, och det är huden närmast nerven som får utslag. Därför ser det drabbade området ut som ett bälte, varav namnet bältros. Det finns också dubbelsidig bältros, men det är ovanligt.

Smärtan vid utslagen kan sitta kvar i flera månader efter utbrottet, särskilt för äldre personer.

Bältros utslag med blåsor.

Hur behandlar man bältros?

Oftast läker utslagen av sig själva, men det finns antivirala mediciner som kan påskynda läkandet. Vanligtvis torkar blåsorna ut inom en-två veckor och sårskorporna ramlar av kort därefter. För att behandling med virushämmande läkemedel ska hjälpa måste den påbörjas inom tre dygn från att utslagen börjar synas.

Annons

Mer problematiskt kan det bli om blåsorna blir infekterade, då kan du behöva uppsöka läkare.

Har du milda symptom och är under 50 kan du behandla med receptfria läkemedel mot smärta och klåda.

Vaccin mot bältros

2013 började vaccinet Zostavax säljas i Sverige, godkänt av Läkemedelsverket. Men dess effektivitet och hur långvarigt skydd man får är inte klarlagt ännu. Är du över 60 år minskar vaccinet risken att du får bältros med cirka 50 procent. Risken för att få en långdragen smärta minskar med två tredjedelar, under en period på tre år.

Bältros i ögonen

Om ögat blir rött och känns torrt kan det vara tecken på att bältros i ögat. Fler tecken är att du blir mer ljuskänslig och kanske ser dubbelt. Stark smärta och svullna ögonlock är heller inte ovanligt.

Får du dessa symptom bör du söka läkarvård, eftersom ögats hornhinna riskerar att ta skada.

Bältros i ansiktet

I ovanliga fall kan bältros uppstå i ansiktets nerver, och det kan tillfälligt påverka hörseln, balansen, känseln i ansiktsmusklerna och smaknervernas funktion.

Annons

När ska man söka vård för bältros?

Om du är under 50 och har lindriga besvär behöver du inte vård, då läker problemen vanligtvis ut av sig själva. Men du som är över 50 och har nedsatt immunförsvar, har mycket ont, känner dig väldigt sjuk eller har utslag nära ögonen bör söka vård direkt.

Bältros smittar som sagt inte via luften som vattkoppor, men tänk ändå på att vissa grupper kan vara mer känsliga för sjukdomen än andra, exempelvis personer med nedsatt immunförsvar och gravida som inte haft vattkoppor. Undvik hudkontakt med dessa.

Vad kan man själv göra?

Receptfria läkemedel finns mot smärta och klåda som du kan använda för utslagen. Men det är också viktigt att du håller huden ren och tvättar den drabbade huden minst en gång om dagen för att minska risken att blåsorna blir infekterade. Undvik att klia på blåsorna så gott det går!

Du kan också försöka minska klådan med alsolsprit, kylbalsam eller svalt vatten.

Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177 Foto: TT

Läs mer:

Guide: Undvik och lindra sommarens klådor, utslag och bett

Antibiotikaresistens ökar hos vanliga könssjukdomen

Sjuk av hunden? Här är sjukdomarna som smittar från djur till människa

 

Annons