HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Se upp för bakterier om du badar i havet – kan leda till blodförgiftning

15 jul, 2021 
Kvinna som simmar i havet.
Det varma vädret gynnar bakterier som orsakar badsårsfeber, magsjuka, öroninflammation och i värsta fall blodförgiftning. De förökar sig särskilt bra i salt vatten med en temperatur över 20 grader.
Här är allt du behöver veta.
Annons
Bada i turkost vatten – här är Sveriges finaste kalkbrott och lagunerBrand logo
Bada i turkost vatten – här är Sveriges finaste kalkbrott och laguner

Det är inte bara människor som trivs på badplatser i det varma vädret. Det gör även en del bakterier som gillar höga vattentemperaturer.

När värmen stiger i vattnet ökar bland annat bakterier av släktet vibrio, som kan orsaka badsårsfeber. Vanligtvis blir man smittad om man badar med ett stort öppet sår.

Men de här bakterierna kan även ta sig in via hörselgången och orsaka öroninflammation, eller via en kallsup ner i magen där de orsakar magsjuka.

Badsårsfeber kan leda till blodförgiftning

Särskilt bra trivs vibriobakterierna i bräckt eller salt vatten med en temperatur över 20 grader. Men de kan också förekomma i sötvatten, även om det inte är lika vanligt.

I sällsynta fall kan badsårsfeber som fått fäste i ett sår utvecklas till blodförgiftning, enligt Folkhälsomyndigheten.

Annons

Det är vanligare att infektionen får ett allvarligt förlopp om man har ett försvagat immunförsvar, till exempel på grund av hög ålder eller sjukdom.

Undvik att bada med öppna sår och nedsatt immunförsvar

Man bör därför undvika att bada i Östersjön helt om man har ett nedsatt immunförsvar, varnar finska Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Generellt bör man oavsett inte bada om man har ett större och djupare sår. När det gäller små sår som skrapsår, skavsår eller sönderkliade myggbett så är risken nästan obefintlig att smittas, enligt Folkhälsomyndigheten.

Men om man har ett större och djupare sår föreligger en förhöjd risk att smittas av bakterierna så länge havsvattnets yttemperatur är hög.

I Sverige återfinns flest bakterier just nu utmed kusterna i de mellersta och södra delarna, enligt Europeiska smittskyddsenheten, ECDC.

Symtom på badsårsfeber

Om vibriobakterier tagit sig in i ett stort öppet sår kan man få följande symtom. När man har dessa kallas det för badsårsfeber.

  • Sårinfektion
  • Smärta från såret
  • Feber
  • Allmänpåverkan
  • I sällsynta fall blodförgiftning

Om bakterierna tagit sig in på annat sätt än via ett sår kan man få följande symtom:

  • Infektion i hörselgången eller mellanörat
  • Diarré
  • Kräkningar

Källa: Institutet för hälsa och välfärd (THL), Folkhälsomyndigheten, Europeiska smittskyddseneheten (ECDC)

Foto: TT

Annons