Att få barn gör dig inte lycklig – tvärt om

undvik fleecefiltar till din bebis

Många av oss, inte minst de som redan är föräldrar, uttrycker ofta att barn är meningen med livet. De ger oss ett syfte, lycka och kärlek. Men en stor global studie, World Happiness Report, har belägg för att så kanske inte är fallet.

Enligt studien är det tvärt om så att tillfredsställelsen med livet är störst för de som inte har barn. Forskarna blev själva överraskade av resultatet av studien, där de samlat fakta från personer i över 100 olika länder.

Man kom också fram till att  det framför allt är kvinnor som är mindre lyckliga med barn än utan (endast heterosexuella par i studien), och att sambandet mellan missnöje och föräldraskap är större i mer socioekonomiskt utsatta länder.

Men det fanns även ett stort samband i länderna med högst BNP, alltså de rikaste. Forskarna tor att det har att göra med stressnivåer och tidsbrist.

Läs också: Stress påverkar dina barn – det kan du göra åt det

Det här är dock inte den första studien som visar att barn inte enbart för gott med sig. Tidigare studier visar att barn ofta har en negativ effekt på parrelationen, när man plötsligt måste dela upp ansvar för barn- och hushållssysslor, samt att ekonomin kan bli mer ansträngd.

Barnlösa kvinnor är för det mesta mer nöjda med sin kärleksrelation, än de som är mödrar. Minst lyckliga är föräldrar under småbarnsåren samt under tonårstiden.

Däremot ökar lyckan när barnen blivit vuxna, och änkor och änklingar är lyckligare om de har barn.

De lyckligaste föräldrarna har vi i Montenegro, Kina och Kirgizistan. De olyckligaste i Makedonien, Tunisien och Libyen. Sverige ligger på plats 21.

Källa: Aftonbladet, World happiness Report

 

Studie: Lycklig barndom är bra för hjärtat

lyckligwebb

Läs också: Studie: Lycklig barndom är bra för hjärtat

 

 

Utvald läsning