Här är 7 varningstecken på att du äter för mycket socker

För mycket socker?

Det söta sockret finns inte bara i godis, glass och läsk. Socker gömmer sig i fler livsmedel och kan skapa problem för din kropp och ditt humör. Flera varningssignaler från kroppen kan skvallra om ett för högt sockerintag – här är sju du ska vara uppmärksam på!

1. Du saknar energi

Socker gör dig pigg, men endast för en liten stund. När blodsockernivån sjunker igen tappar du ordentligt i energi. Känner du dig trött och slö hela tiden kan en diet fylld med socker vara boven bakom.

2. Du känner dig nervös och irriterad

Ett högt sockerintag kan precis som ett högt koffeinintag få dig att känna dig nervös. Dessutom orsakar bergochdalbanan som är ditt blodsocker att du får humörsvängar som kan göra dig både irriterad och mer nervös.

3. Du går upp i vikt

Socker lämnar spår i kroppen och för mycket socker gör att du efter något tag kommer att börja gå upp i vikt.

4. Du är hungrig jämt

Mat som innehåller mycket socker gör det ofta på bekostnad av andra nyttigare ingredienser. Äter du mat som är rik på socker tappar du det du skulle behöva i form av fibrer, protein och andra nyttiga komponenter som gör dig mätt.

5. Du får problem med huden

För mycket socker syns även i ansiktet. Huden kan bli trött, få finnar, bli oljig eller torr.

6. Du känner dig deppig

Flera studier har kopplat samman ett högt sockerintag, inflammationer i kroppen och depression. Se över ditt sockerintag om du känner dig nere utan någon egentlig orsak.

7. Du orkar inte träna

Om du tränar är det viktigt att din kropp får i sig rätt näringsämnen för att orka. Om träningen känns tyngre och tyngre och du känner dig helt slut kan det bero på att kroppen fått något sött innan träningen, vilket gör att blodsockret störtdyker mitt under träningen eller efter passet.

Foto: Shutterstock  Källor: Wellnessbin, Reader’s Digest

Läs mer:

Så mycket socker är faktiskt okej att äta

6 anledningar att sluta äta socker – och 3 sätt att lyckas

7 smarta sätt att få i sig mindre socker

Därför blir du rynkig av socker

Utvald läsning