Är kokosfett nyttigt eller farligt?

Platt mage av kokosolja?

Fråga:

Tidigare har jag läst att kokosfett är farligt för hälsan. Nu verkar den gamla synen ha vänt. Näringsexperter som tidigare varnade för kokosfett lovordar det numera – förvirrande!

Nu får man höra att kokosoljan är ett av de nyttigaste fetterna som finns. I länder som använder naturlig kokosolja och kokosmjölk är hjärt-kärlsjukdomar sällsynta. Tidigare sa man att det här fettet höjde kolesterolet och kunde leda till både fetma och problem med hälsan.

Vad är det egentligen som gäller?

EB

Svar:

När vi som arbetar med näringslära får ny kunskap behöver vi också justera våra budskap. Det är därför som råden om kokosfett har förändrats.

I många år har mättade fettsyror, som i kokosfett, framhållits som ohälsosamma, kopplade till högt kolesterol och risk för hjärt-kärlsjukdomar. Men det är inte helt oproblematiskt att gruppera fettsyror efter deras mättnadsgrad, det vill säga mättade, enkelomättade och fleromättade. Det beror på att fettsyror inom samma grupp kan ha olika effekter i kroppen. Den sortens mättad fettsyra som finns i kokosfett ökar HDL (det goda kolesterolet) och bidrar till en hälsosam vikt och minskat bukfett, vilket är positivt.

Kokostrenden är stor just nu. Förutom kokosfett finns kokosvatten, -mjölk, -mjöl, -flingor och -socker på butikshyllorna. Alla dessa livsmedel är näringsrika och har en hel del spännande egenskaper. Vattnet innehåller vitaminer och mineraler och kan vara en god och näringsrik törstsläckare. Mjölken är ett fettsnålt alternativ till grädde i matlagning för den som vill ha det. Dessutom är den fri från laktos. Mjölet innehåller relativt lite kolhydrater och inget gluten, så det är ett bra alternativ till vetemjöl. Flingorna är ganska rika på protein som kan jämföras med sojaost (tofu), men det är framför allt det nyttiga fettet som kokosflingorna bidrar med. Sockret är mer näringsrikt än vanligt socker och har en smak av kola.

Kort sagt: Kokosfett är nyttigt – även om det innehåller mycket mättat fett. När vi pratar om hälsa behöver vi alltså nyansera begreppen mättade och omättade fettsyror. Övriga kokosprodukter är spännande och många gånger näringsrika alternativ eller komplement till andra livsmedel.

Anki