Är grönsakspulver verkligen nyttigt?

Fråga:

Det har dykt upp flera olika ”multi-greens” i pulverform som man blandar i dryck eller mat. De innehåller allt från pulvriserad broccoli och korngräs till alger och groddar. Grönsaker i pulverform låter ju idealiskt men är det verkligen hälsosamt? Kan kroppen ta upp pulvret lika bra som vanliga grönsaker?

Fredrika

 

Svar:

Torkade och pulvriserade grönsaker innehåller absolut fortfarande näring i stora mängder. Ett tillskott av sådant pulver kan därför vara hälsosamt. Men jag menar att dessa pulver ska ses som kosttillskott och inte som en ersättning för vanliga grönsaker, frukter och bär.

Det är inga problem för kroppen att ta upp näringen från pulvriserade livsmedel (för det är ju faktiskt livsmedel vi pratar om här). Om du med din fråga däremot menar om alla de näringsämnen som finns i till exempel broccoli även finns i samma mängd som i pulvriserad broccoli är svaret nej. Vissa näringsämnen i grönsaker är känsliga för den typ av behandling som används för att få fram torkad och pulvriserad mat. Dock vet jag inte om det spelar någon större roll på praktisk nivå: Om grönsakspulver används just som ett tillskott vid sidan av en varierad och näringsriktig kost är det sannolikt bara av godo.

En fördel med pulver är att det är fråga om flera olika grönsaker och näringsämnen. Om det enbart vore några enstaka, isolerade näringsämnen i megadoser skulle det däremot kunna vara ohälsosamt på lång sikt. En annan fördel är att det är väldigt enkelt att få denna extra näring – man behöver bara blanda ”broccolipulvret” i vatten och dricka det, vilket är enklare än att mumsa i sig stora mängder broccoli.

Ytterligare en fördel är att vi får i oss näringsämnen från livsmedel som vi kanske inte äter så mycket av. Exempelvis alger och korngräs, som har ett begränsat utrymme i den västerländska kosten. Om sådana pulver verkligen gör någon mätbar skillnad i hälsan hos oss återstår dock att se.

Anki