Alltid varm? 10 saker som kan ligga bakom – som inte är klimakteriet

Sitter du med linne på och tycker att det känns som att du sitter i en bastu när dina kolleger drar en sjal om axlarna för att det är lite kyligt? Kommer det stunder på dagen då svetten plötsligt bara rinner på ryggen?

”Kan det vara vallningar? Men inte är jag väl i klimakteriet än?”

Nej, bara för att du är kvinna och svettas innebär det inte automatiskt att du är i klimakteriet. Här kommer en lista på tio orsaker till att du börjar svettas.

Du är insulinresistent

Om du svettas mycket, framför allt på nätterna kan det vara ett tecken på att du börjar bli insulinresistent. Det är i sin tur ett tecken på att du kan vara på väg att drabbas av diabetes typ 2. Det beror på att din kropp har svårt att hålla blodsockret i schack vilket kan trigga din fly-eller-fäkta-respons i kroppen och kan få kroppens termostat att komma i otakt.

Din sköldkörtel fungerar inte som den ska

Om du är konstant varm kan boven sitta i halsen. Det kan vara sköldkörteln som inte är på topp. Om den pumpar in för mycket hormoner i kroppen – ett tillstånd som kallas hypertyrios – så kommer din ämnesomsättning att rusa, vilket också leder till att du svettas mer.

Du är stressad eller orolig

Stress och oro triggar igång adrenalinet i kroppen och får din temperatur att rusa i taket. Det är lätt att missta de här episoderna av plötslig värme för att vara vallningar. När du känner att det är på väg, testa att andas in genom näsan och ut genom munnen några gånger och se om det hjälper.

Du är gravid

Om du är gravid säger det sig själv att du inte är i klimakteriet. Din kroppstemperatur ska åka lite upp och ner under den tid i livet då du är fertil. När du har ägglossning har du högre kroppstemperatur än annars. Om du blir gravid då kommer kroppstemperaturen att stanna där uppe. Du kan också få vallningslika svettningar under graviditeten.

Du har druckit för mycket kaffe

Det behöver inte vara svårare än att du har överdoserat javan. Lite kaffe behöver man ju för att funka, eller hur? Men om du dricker för mycket kan det för vissa orsaka en ökad hjärtrytm och göra att man blir jättevarm – för att inte tala om skakig. Om du nu skulle vara i klimakteriet finns det också en risk att koffein gör dina vallningar ännu jobbigare.

Du har ätit något starkt

Lite extra stark sås på din mat kan göra att mer än tungan börjar brännas. Hela kroppen kan gå in i svettningar om maten är stark. Du kan också bli rejält snorig. Kroppen skickar extra blod till området som har det tufft, tungan och ansiktet och därför svettas du mest i ansiktet och på halsen. Kanske blir du också röd i ansiktet.

Det är dina mediciner som gör det

Du vet säkert att många mediciner har biverkningslistor långa som lagboken. Vallningar är en vanlig biverkning, framför allt hos medicin som behandlar diabetes. Om ditt blodsocker, på grund av medicinerna, sjunker för lågt kan du känna dig varm. Även antidepressiva mediciner kan orsaka svettningar. Om du misstänker att din medicin ligger bakom det, hör med din läkare om du kan byta medicin.

Du är sjuk

Alla infektioner från magsjuka till en hudinfektion kan göra att din kropp känns ovanligt varm. Om du pendlar mellan att frysa och svettas kan du ha feber, ett tydligt tecken på en infektion.

Du drack för mycket

Alkohol, alltså. Alkohol vidgar blodkärlen i ansiktet, vilket kan göra att du känner dig extra varm. Men om du har druckit lite för många glas vin på den där trevliga middagen kan hela kroppen svettas, till exempel under natten när du har sovit några timmar. Då har levern brutit ner en del av alkoholen och ditt blodsocker kan sjunka lite vilket gör att du börjar svettas. Om du drack så mycket att du mår illa kan själva illamåendet också göra att du svettas.

Du har PMS

Hormoner kan göra att du börjar svettas även om du inte är i klimakteriet. Dagarna före din mens sjunker dina östrogennivåer, precis som de gör under klimakteriet, och du kan få vallningar eller känna dig konstant varm. Samtidigt kan de hormonliknande ämnena postaglandider som utsöndras samtidigt också orsaka svettningar – och att du blir lös i magen och mår illa under din PMS.

Källa: Prevention

Foto: TT

Läs mer:

Så vet du om du är i förklimakteriet

Klimakteriet: Symptom, hormoner och behandlingar

Därför fryser vissa när andra svettas

Utvald läsning