Är det mindre nyttigt att dricka sin frukost än att äta den?

Vi har länge hört att frukosten är dagens viktigaste måltid, men det gäller att man stoppar i sig rätt saker som ger energi och ork i många timmar.

Att socker och snabba kolhydrater inte är att föredra är ingen nyhet, men många undrar om det är någon skillnad mellan olika nyttiga alternativ – och framförallt – är det bättre att äta sin frukost än att dricka den? Är en avokadotoast eller en fullkornsmacka bättre än en mättande smoothie eller yoghurt och drickkvarg?

– Den goda nyheten är att båda alternativen har olika fördelar. Smoothies är bra eftersom tillagningsprocessen – när man mixar –  kan frigöra fler näringsämnen. Att tugga kan så klart också göra tricket, men en blender fungerar bättre för vissa livsmedel, till exempel nötter, säger Ellie Krieger, nutritionist, till Health.

Läs också: 3 nyttiga recept med cottage cheese – träningsprofilens bästa tips

Studier har tidigare kommit belyst fördelar med att mixa maten. 2012 publicerade The journal of nutrition en studie som slog fast att testpersonerna som konsumerade kyckling och grönsaker som en form av soppa kände sig mättare längre än de som åt samma mat i fast form.

Det finns dock ingen anledning att börja mixa maten hädanefter.

– En frukost i fast form är bra på så vis att den tar längre tid att äta, säger Krieger.

Det gör att du verkligen får tid att smaka av maten och kroppen hinner anpassa mättnadskänslan. Ännu en fördel med att tugga är att du blir mer belåten och inte bara mätt.

– Processen att tugga hjälper till att trigga frigörandet av hormonet som gör att du känner dig nöjd.

Summan av kardemumman är helt enkelt att du ska välja den frukost du tycker om och som är bra för just dig. Fast eller flytande form spelar mindre roll, huvudsaken är ingredienserna.

Källa: Health Foto: IBL

Läs också: 5 härliga smoothies du fixar snabbt

Utvald läsning