FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Är ägg farliga eller inte? Nutritionisten svarar

02 aug, 2019 
AvNina Jakobson
Ägg höjer inte det farliga kolesterolet, enligt MåBra:s nutritionist Anki Sundin.
Är ägg skadliga för vår hälsa? MåBra:s nutritionist Anki Sundin reder ut.
Annons

Fråga: Stämmer det att ägg anses som farliga för hälsan nu igen? Jag trodde det var tvärtom! Men jag har förstått att det har svängt i debatten på sistone och att man ska hålla igen på ägg eftersom de innehåller kolesterol. Eller?

/Förvirrad

”Kopplingen mellan ägg och ohälsa är inte bekräftad”

Svar: För några decennier sedan trodde man att ägg skulle vara ohälsosamt i större mängder eftersom de innehåller kolesterol. Men efter att det har gjorts många, stora studier på detta har man kommit fram till att ägg inte påverkar vårt kolesterol på något negativt sätt. Ägg är inte heller kopplat till ohälsa.

Då och då dyker det upp nya undersökningar som pekar åt något annat håll än tidigare forskning och det får ofta stor plats i media. Så är det med den uppmärksammade nya undersökningen som kopplar ihop kolesterol och ägg med en ökad risk för hjärtkärlsjukdomar och förtida död. Men den här typen av undersökningar visar bara att det tycks finnas något slags koppling mellan en viss komponent i kosten och ökad ohälsa – de visar inte att det ena orsakar det andra.

Annons

Än så länge är kopplingen mellan ägg och ohälsa långt ifrån bekräftad. Därför menar jag att vi kan fortsätta att se ägg som ett hälsosamt livsmedel. Ägg är näringsrika och bra att ha i kosten. Det finns ingen övre gräns för hur mycket ägg en frisk, vuxen människa kan äta, men som med allt annat ska vi så klart helst variera kosten så mycket som möjligt. Det bästa är att äta många olika, näringsrika livsmedel.

/Anki Sundin

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Finns det verkligen mat som bränner fett? Experten svarar

Hur farligt är mjölk egentligen? Nutritionisten svarar

Nutritionisten: De här grönsakerna kan du peta bort

 

Testa vår kurs:

Annons