SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Antibiotikaresistens ökar hos vanliga könssjukdomen

28 jun, 2019 
Mykoplasma blir mer antibiotikaresistent.
Mykoplasma heter en av våra vanligaste – och mest okända – könssjukdomar. Nu ökar antibiotikarestistensen bland bakterierna som orsakar sjukdomen. Här är symptomen du bör vara uppmärksam på om du haft oskyddat sex.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

På sommaren går hormonerna loss, och kärlek och känslor trängs i luften med myggsvärmar och alkoholångor. Det är inte konstigt att vi har mer sex på sommaren – och inte heller konstigt att vi drar på oss fler könssjukdomar nu.

Klamydia, gonorré och herpes är kanske de första typerna som dyker upp i tankarna, och som också är några av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige. Men det finns en som är nästan lika vanlig som klamydia som man inte hör lika mycket om:

Mykoplasma (mycoplasma genitalium).

Vad är mykoplasma?

Mykoplasma är en bakteriesjukdom som kan orsaka infektioner i könsorganet och urinvägar, och symptomen påminner mycket om de vid klamydia, men kan vara diffusa.

Sjukdomen smittar via oskyddat samlag, och kan ha komplikationer som äggledarinflammation hos kvinnor och bitestikelinflammation hos män, vilket i längden kan leda till infertilitet.

Cirka 8 000 svenskar smittades av mykoplasma förra året.

Annons

Symptom på mykoplasma:

  • Det svider när du kissar.
  • Mellanblödningar
  • Flytningar
  • Smärta i nedre delen av magen.
  • Män kan få sveda när de kissar, urinrörsinflammation och flytningar. 

Ökad resistens

Mykoplasma behandlas som regel med antibiotika – men ett ökande problem är att bakterierna som orsakar sjukdomen blir resistenta.

I Sverige är 18 procent av mykoplasmainfektionerna resistenta mot vanlig antibiotika, i Danmark är siffran så hög som 40 procent och i Norge hela 61 procent. 

– Det är skrämmande siffror. Resistensutvecklingen för infektioner som mykoplasma är ett växande samhällsproblem, säger Anne Kihlgren, grundare och vd för healthtech-företaget Dynamic Code i ett pressmeddelande. 

För att ta reda på dels om du har mykoplasma, dels om bakterierna är resistenta och mot vilken typ av antibiotika, så behöver du göra ett test. Du får lämna urinprov eller låta en barnmorska eller läkare ta prov från urinröret eller livmodertappen. Provtagningen kan ge utslag tidigast en vecka efter att man haft oskyddat sex.

Du kan också köpa ett test online eller på utvalda apotek.

Källa: RFSU, Dynamic Code   Foto: TT

Läs mer:

Könssjukdomarna ökar – en miljon drabbas varje dag

Herpes i underlivet är vanligt – så vet du om du är smittad

Hur många har sjukdomen i Sverige? Här är svaret!

Annons