Anne Lundbergs knep för att hantera stressen i "Antikrundan"

SVT:s succéprogram ”Antikrundan”, som hittills denna säsongen har hunnit besöka både Dalarna, Småland och Uppland, slår fortfarande rekord. Säsongspremiären hade cirka 1200 besökare som ville få sina antikviteter värderade och man lockade förra säsongen i snitt 1,8 miljoner tv-tittare per avsnitt.

Eftersom programmet spelas in under 2,5 hektiska sommarmånader blir det mycket resande och möten med väldigt många personer runt om i landet. Av de cirka tusen personer som i snitt köar för att få sina föremål värderade på varje ort av experterna har de flesta med sig runt fem föremål. Vad de ska dra fram härnäst vet varken experter eller programledare på förhand.

Läs också: TV-aktuella Anne Lundberg: ”Både pappa och farfar tog livet av sig”

Denna intensiva arbetsmetod leder till en del stress för de som arbetar med programmet, inte minst för programledaren och ansiktet utåt, Anne Lundberg, 51.

– När jag känner mig stressad kan jag bli snäsig och irriterad på dem jag tycker bäst om. I de lägena skriver jag en lista över det jag har att göra, sedan prioriterar jag. Sedan betar jag av en sak i taget, säger hon till Expressen.

Hon minns ett tillfälle där personalen på SVT utbildades i stresshantering av en översjuksköterska. Hon hade en väldigt tydlig trestegsmetod som Anne Lundberg använder sig av än idag.

– Först ska man värdera, sedan prioritera och därefter agera. Det är ingenting som blir bättre av att man stressar upp sig, säger hon.

Läs också: 8 kända svenska kvinnor berättar om sin utmattning

Att ta en sak i taget är en viktig del i Anne Lundbergs stresshantering, men hon ser dessutom till att äta korrekt för att maximera sin energi.

– Jag gillar inte halvfabrikat, tillsatser och ­artificiella ingredienser. Om vi ska äta köttbullar så gör jag dem själv. Lamm och ägg får jag från grannen. Jag vill ha riktig mat, som mat var förr, säger Anne Lundberg till Hälsoliv.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Utvald läsning