SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Ann Söderlund om hemorrojderna: "Kände mig som en babian"

18 jun, 2019 
Ann Söderlund om sina hemorrojder.
Att prata om hemorrojder ligger djupt inne hos de flesta – trots att det är både vanligt och väldigt jobbigt för många. I premiäravsnittet av Hypokondrikerpodden gästar Ann Söderlund, och hon skräder inte orden när hon talar om sina besvär.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Besvär och sjukdomar som rör våra nedre regioner har vi ofta svårare att prata om än andra problem. Urinläckage, svamp och mensvärk är några exempel, men det finns något som drabbar hälften av alla människor någon gång i livet: Hemorrojder.

I den sprillans nya Hypokondrikerpodden, som görs med experter från Kronans Apotek, gör man slag i saken och pratar hemorrojder redan i första avsnittet.

Gäst i premiären är programledaren och författaren Ann Söderlund.

– När jag först fick hemorrojder tänkte jag ”men det här var pinsamt. Pratade inte min farmor om hemorrojder?”, berättar Ann i podden.

Det finns ett tabu kring kvinnors hälsa, fortsätter hon.

– Vi bajsar inte, vi fiser inte vi gör inte sånt här. När vi har fött barn kliver vi sen upp som oskulder. Det här skapar trauman som man inte ska skratta åt, säger hon.

Hemorrojder på grund av graviditet

Kvinnor drabbas oftare av hemorrojder än män, inte minst under eller efter en graviditet. Och så var det just för Ann Söderlund.

Annons

– Plötsligt kände jag mig som en babian, någonting hängde liksom utanför anus.

Då tvingades hon till slut gå till apoteket och fick en salva som hjälpte mot besvären. Under hennes andra graviditet blev det dock värre.

– Jag kunde knappt sitta ner, de sprack och det kom blod och sved. Så jag gick till min barnmorska, som sa ”du kan ju trycka tillbaka dem”. Det var jätteobehagligt.

Det rådet får både farmaceuten Ynette Gustavsson och programledare Håkan Iwar att haja till.

– Det rådet har jag aldrig hört att någon har gett! säger Ynette.

Lyssna på hela avsnittet av Hypokondrikerpodden här, eller där du hittar poddar.

Det här är hemorrojder:

Symtom: Ofta visar det sig som en liten blödning från ändtarmen. Ibland kliar och svider det runt ändtarmen. Man kan också få ont när man bajsar.

Vem drabbas? Alla kan få hemorrojder, både män och kvinnor. Oftast beror det på att man är trög i magen och trycker på för hårt när man går på toaletten. Besvären kan uppstå efter graviditet men beror inte på graviditeten i sig utan ofta på att magen inte fungerar optimalt och att avföringen blir hård.

Behandling: Att äta fibrer och bulkmedel hjälper. Även motion är bra och får tarmarna att röra på sig och arbeta ordentligt. På apoteket finns flera olika salvor som du kan prova, till exempel Scheriproct, AC3 Comfort gel och Xyloproct som ger lindring och läker.

Läs mer:

Beatrice, 47, fick hemorrojder: ”Plötsligt en dag började jag blöda”

Hemorrojder? Här är vanligaste symptomen och behandlingarna

Detta händer i kroppen under en graviditet – månad för månad

Annons