SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Anders Tegnell i Skavlan: "Vi kunde informerat om corona tidigare"

03 apr, 2020 
Anders Tegnell pratar om coronaviruset i Skavlan
I kvällens Skavlan blickar statsepidemiologen både framåt och bakåt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Anders Tegnell i SkavlanBrand logo
Anders Tegnell i Skavlan

I kvällens Skavlan är Anders Tegnell gäst. Frågorna kretsar främst kring hans roll som statsepidemiolog och den pågående coronapandemin.

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Tegnell blickar både framåt och bakåt. Bland annat diskuteras vem som kommer stå som ansvarig när vi är på andra sidan utbrottet i Sverige. Där nämner han Folkhälsomyndigheten och sin egen chef Johan Carlson, som är generaldirektör på myndigheten.

– Vi har ett system i Sverige där vi jobbar tillsammans, så det är många personer som har varit inblandade i de här diskussionerna. Både på den politiska nivån och på myndighetsnivån. I slutändan är det min chef, det är så en svensk myndighet fungerar, chefen har alltid ansvaret för allt, säger Anders Tegnell till Skavlan.

Annons

Han nämner också statsminister Stefan Löfven, som han inte anser ska ”bära den bördan” men sannolikt kommer vara en person som man pekar på efteråt.

Tegnell: Därför stänger vi inte skolorna i Sverige

Anders Tegnell får också frågor kring skolorna, där det svenska beslutet att hålla skolorna öppna ifrågasatts både innanför och utanför landets gränser.

Tegnell förklarar för Fredrik Skavlan att skolstängningar ofta innebär att antalet smittade skjuter i höjden, när man slutligen tvingas öppna igen.

– Det är ett av problemen med skolstängningar: Man löser inga problem men man kan möjligen skjuta dem en bit på framtiden. Och då kan de möjligen bli värre, säger Anders Tegnell.

Skavlan ber också Anders Tegnell att ”titta i backspegeln” kring hur coronapandemin hanterats i Sverige.

”Vi kunde börjat tidigare”

– Jag tror att vi hade kunnat börja kommunicera ännu tidigare än vad vi gjorde, och diskutera vad vi behöver göra framåt ännu tidigare. Men jag tror att många med oss först såg utvecklingen i Kina som något som händer ibland. Det händer ibland konstiga saker på ett ställe i världen, och det behöver inte bli så mycket mer. Jag tror alla blev chockade när det blev som det blev i Italien, svarar han.

Annons

De diskuterar också effekten av masstester, något som Sverige inte gjort – och som ofta lyfts som en anledning till att smittspridningen tagit fart.

Anders Tegnell: Finns en övertro på tester

Anders Tegnell svarar att det inte hade gjort någon skillnad om Sverige hade genomfört fler coronatester, och tycker inte att så kallade masstester som görs i flera länder är en bra idé:

– Det finns en stor övertro på att man behöver testa mer. För mig är det viktigt att man testar för att kunna göra någonting med svaret som man får.

Han medger dock att de tidiga testerna under pandemin sannolikt hindrade spridningen av sjukdomen under några veckor.

Skavlan sänds fredag den 3 april och går att se på SVT Play från klockan 17:00 samma dag.

Läs också:

Vem är Anders Tegnell och vad gör en statsepidemiolog

Kollegorna om Anders Tegnell: Eftertänksam och kontrollerad

Anders Tegnell om de dubbla budskapen kring corona

Annons