FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Anders Tegnell: Hoppas att kurvan är på väg att plattas ut

22 mar, 2020 
Anders Tegnell i SVT:s Agenda.
Kan kurvan över antalet coronasmittade i Sverige vara på väg att plattas ut? Kanske, menar statsepidemiolog Anders Tegnell.
Annons

Statsepidemiolog Anders Tegnell var med i SVT:s Agenda under söndagskvällen och pratade om senaste nytt kring corinaviruset. Och det var en hoppfull Anders Tegnell som var med i programmet.

Är corona-kurvan i Sverige på väg att plattas ut?

Bland annat uppger han att helgen varit lugnare för vården än de tidigare befarat.

– På de siffrorna jag sett, så har det fortsatt på ungefär samma nivå som förra veckan, vilket under omständigheterna är ganska lugnt. Varje dag på den här nivån är en vinst, för det betyder att risken för att vi ska få en riktigt hög och dramatisk våg minskar, säger han.

På frågan om det kan det vara så att kurvan över antalet coronasmittade i Sverige är på väg att plattas ut svarar han:

– Ja, jag hoppas på det.

I jämförelse med exempelvis Italien menar han att vi i Sverige har haft en större chans att förbereda oss.

– I Italien hann man aldrig platta till kurvan. Nu har vi en helt annan uppmärksamhet och vidtar åtgärder mycket mer än italienarna hann med, säger han till Dagens Nyheter.

Annons

Enligt Anders Tegnell verkar smittspridningen i det svenska samhället ligga på ungefär samma nivå som innan, vilket han också menar är positivt.

Han uppger att Folkhälsomyndigheten nu ska göra slumpmässiga tester runt om i landet för att få en tydligare bild av hur spridningen ser ut.

När kommer ett vaccin mot corona?

Anders Tegnell menar att olika delar av Sverige befinner dig på olika delar av kurvan när det gäller antalet smittade av corona – vilket betyder att kulmen kommer att nås på olika platser vid olika tillfällen.

– Det gör att det finns en potential för att vi ska kunna hjälpa varandra med resurser, säger han till DN.

När det gäller behandling och vaccin mot coronaviruset tror Anders Tegnell att vi har en bit kvar. Ett vaccin kommer till exempel nog inte vara aktuellt förrän först nästa år, menar han.

– Man ska inte bara ta fram ett vaccin som ska testas, sedan ska det produceras också. Får man fram ett under nästa år så är det bra, säger han.

Likaså är han tveksam till de snabbtester som ska kunna ge ett snabbt svar om en person är coronasmittad eller inte.

– De finns i viss utsträckning, men vi vet inte hur bra de är, säger Anders Tegnell.

Foto: SVT 

Senaste nytt om coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vilken tvål är mest effektiv, vad är det senaste om corona och varför dör fler män än kvinnor av covid-19? Här har vi samlat artiklar om coronaviruset:

Läs allt om coronaviruset här

Annons