Analystoaletter och hjärnspa – här är 10 framtida hälsotrender

Hur mycket kan du själv påverka din hälsa och livslängd? Ganska mycket, faktiskt. Kroniska sjukdomar blir ett allt större problem och Europeiska kommissionen uppskattar att så många som 86 procent av alla dödsfall i Europa orsakas av kroniska sjukdomar idag. Deras beräkningar visar att inte mindre än 80 procent av européer över 65 år antas också ha minst en kronisk sjukdom. Men många av de här sjukdomarna orsakas av vår livsstil och går alltså att förebygga med bland annat träning och bra mat.

Men hur kommer vi att förebygga dessa sjukdomar i framtiden? Det har ICA tittat närmare på och presenterar sina resultat i Framtidsrapporten där de listar tio hälsotrender de förutspår ska slå år 2025. Det visar sig att vi får hjälp av toan att analysera vårt kiss och att vi vill hitta ro i urskogen.

1. Personaliserad medicin

Vården blir mer individanpassad och även medicinerna kommer att tas fram utifrån våra gener, personliga behov och vår individuella livsstil.

2. Urskogsterapi

Många av oss känner redan av klimatångest när vi bokar flygresor och den här känslan lär inte minska. Istället för att svänga över till Thailand kommer vi att söka oss in i naturen hemmavid. Vår jakt på sinnesfrid och välmående kommer göra att vi söker oss längre in i skogen för att utforska den och för att få röra på oss och hitta oss själva.

3. Tweenträning

Allt fler mellanstadieungdomar kommer att växa upp urbant utan bandyspelade föräldrar men med infuencers i telefonen. De som följer gymmande influencers kommer att träna liknande träningsformer själva och söka sig till hård och lekfull gruppträning som Crossfit kids och VR-aerobics.

4. Analystoaletter

Fram till år 2025 kommer utvecklingen av smarta toaletter ha kommit långt och letat sig in i våra hem. Du kommer att få hjälp av toaletten med att analysera ditt kiss för att spåra avvikelser som kan vara tecken på ohälsa, till exempel glukos och proteiner. Analysen skickas sedan till användarens mobil eller direkt till en läkartjänst.

5. No-Lo

Vi vill ha fler drinkar med ingen eller väldigt lite alkohol. Redan nu kan man se en trend som drar mot svagare drinkar och den trenden spås att hålla i sig. Det här kommer däremot inte att ske på bekostnad av smaken utan smakrika alkoholfria drinkar kommer att serveras i barer och gå att köpa i livsmedelsaffärer.

6. Hjärn-spa

I och med att stress är ett så utbrett hälsoproblem kommer vi i framtiden att vända oss till andra hälsoretreats än idag. Idag söker många hälsa i form av träning och kost på sina retreats, men här kommer vi att se en svängning mot mer mentalt fokus. Du kan besöka hjärn-spa där du får dina tankeprocesser vägledda och bada ljudbad – ett slags meditation med ljud från gongklockor eller tibetansk musik.

7. Biofeedback

Redan idag har de flesta av oss en smartphone och eventuellt annan bärbar teknik som uppfattar våra personliga beteendemönster. Det gör att vi kommer att kunna få rekommendationer och vägledning för att nå vår bästa hälsa där och då.

8. Proteinbuffé

Vi svenskar äter allt mindre kött och istället vänder vi oss till vegetariska alternativ. I framtiden kommer dessa proteiner att komma från idag okända proteinkällor.

9. Gruppglädje

Individen slutar vara i centrum och vi upptäcker glädjen i att göra saker tillsammans. Man väger in hälsoeffekterna som man får och plötsligt blir körsång och dans det hippaste man kan företa sig på fritiden.

10. Datalunch

Nej, alltså inte äta vid skrivbordet framför datorn, utan det handlar om att beställa lunch som är anpassad till din livsstil, ditt DNA och dina blodvärden. Det kommer att finnas tjänster som analyserar varje persons behov och skräddarsyr måltider därefter.

Läs mer:

Maten som får dig att leva längre

Så ser framtidens arbetsplats ut!

15 allvarliga hälsorisker med kronisk stress