SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Amy Schumers nya ord om IVF-resan och gravidkampen

16 feb, 2020 
I januari i år avslöjade Amy Schumer att hon och maken Chris genomgår IVF. Nu, en dryg månad senare, väljer komikern att uppdatera sina fans om parets gravidresa – i hopp om att ge andra styrka och stöd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Amy Schumer födde sonen Gene i maj förra året, och i början av januari i år delade hon ett känslosamt inlägg på Instagram där hon avslöjade att hon och maken Chris arbetar för att kunna ge sitt barn ett syskon.

”Jag är en vecka in i min IVF-behandling och känner mig helt slutkörd och känslosam. Om någon annan har gått igenom det här och om ni har några tips eller vill dela med er av era erfarenheter så gör gärna det”, skrev hon och fortsatte:

”Vi fryser mina ägg och försöker klura ut vad vi ska göra för att ge Gene ett syskon”.

Amy Schumer hyllades av hundratusentals för sin ärliga uppdatering, och kommentarsfältet fylldes snabbt med inlägg från andra kvinnor som kände igen sig i komikerns berättelse, och som delade med sig av sina historier.

Uppdaterar sina följare om hur det går

Nu, en dryg månad in i behandlingen, väljer Amy Schumer att fortsätta vara öppen med sin IVF-resa. I ett nytt inlägg på Instagram delar hon nämligen med sig av hur det går för paret, och berättar att de fått ut 35 ägg – och att 26 av dem befruktades:

Annons

”Så, vår IVF-resa har gått så här hittills: De plockade ut 35 ägg. Inte illa för en gammal kvinna som mig, eller hur? Sedan befruktades 26! Utav dem fick vi sedan ett normalt embryo”, skriver hon bland annat, och fortsätter:

”Vi känner oss lyckliga över det.”

Amy passar även på att tacka sina följare för deras engagemang, och berättar att deras historier verkligen har gett henne styrka:

”Hur som helst, jag vill att ni ska veta att jag verkligen uppskattar att ni delar med er av era IVF-historier till mig. De får mig att känna styrka och stöd. Det är därför som jag vill berätta för er hur min resa går.”

Här kan du läsa hela Amys inlägg:

IVF-behandling – så går det till

IVF-behandling används i dag vid oförklarlig infertilitet och innebär att ägget befruktas utanför kvinnans kropp. Syftet är att stimulera kvinnan med hormoner för att flera ägg ska mogna, och det sker oftast med hjälp av en sprej som sprutas i näsan, samt sprutor med follikelstimulerande hormon (FSH), och ytterligare en spruta med ett hormon som får äggen att mogna (hCG).

Annons

Därefter plockas äggen ut för befruktning och ett embryo, det vill säga ett befruktat ägg, förs in i livmodern. Det brukar ske två till sex dygn efter att äggen plockats ut. Efter att embryot har satts in i livmodern får kvinnan ta ett hormon som heter progesteron. Det hjälper livmoderslemhinnan att ta emot embryot så att det kan fastna och börja växa.

Källa: 1177.se, Foto: TT

Läs mer: 

Så går en IVF-behandling till – Amy Schumer delar bild från tuffa kampen

Därför valde Amy Schumer att sluta amma efter bara en månad

Amy Schumers svar till alla mammaskammare efter kritiken

Annons