Så går en IVF-behandling till – Amy Schumer delar bild från tuffa kampen

IVF Amy Schumer.

Amy Schumer födde sonen Gene i maj förra året, och komikern avslöjar nu på Instagram att hon och maken Chris arbetar för att sonen ska få ett syskon. I går lade hon upp en bild på Instagram där man kan se hur stjärnans mage är täckt av blåmärken efter de hormoninjektioner man får när man genomgår IVF, och man kan även se hennes ärr från kejsarsnittet när hon födde Gene.

”Jag är en vecka in i IVF och känner mig helt slutkörd och känslosam. Om någon annan har gått igenom det här och om ni har några tips eller vill dela med er av era erfarenheter så gör gärna det”, skriver hon och fortsätter:

”Vi fryser mina ägg och försöker klura ut vad vi ska göra för att ge Gene ett syskon”.

Amy Schumer hyllas nu för inlägget som hittills har gillats av drygt en halv miljon användare, och i kommentarsfältet berättar andra kvinnor om sina egna erfarenheter av IVF och ger stöd och tips.

Led av extremt gravidillamående

Amy Schumer beslutade sig för IVF efter den svåra graviditeten med sonen Gene. I november 2018 blev hon inlagd på sjukhus då hon drabbats av hyperemesis gravidarum, en allvarlig form av gravidillamående, och sjukdomen hängde kvar under hela graviditeten. På grund av sin endometrios genomgick stjärnan kejsarsnitt vid förlossningen, en operation som enligt stjärnan själv tog över tre timmar.

Stjärnan har tidigare kritiserat forskare för att de inte tar frågan om gravidillamående och endometrios på tillräckligt stort allvar. Innan hon födde sin son i april förra året, lade hon upp ett inlägg på Instagram där hon skrev att hon ”fortfarande var gravid och spydde eftersom pengar sällan går till forskning på kvinnor med hyperemesis och endometrios”.

https://www.instagram.com/p/BwnNs95FXAs/

Så går en IVF-behandling till

IVF-behandling används i dag vid oförklarlig infertilitet och innebär att ägget befruktas utanför kvinnans kropp. Syftet med en IVF- behandling är att stimulera kvinnan med hormoner för att flera ägg ska mogna. Det sker vanligtvis med hjälp av en sprej som sprutas i näsan, samt sprutor med FSH, follikelstimulerande hormon, och ytterligare en spruta med hCG, ett hormon som får äggen att mogna.

Därefter plockas äggen ut för befruktning och ett embryo (ett befruktat ägg) förs in i livmodern. Det brukar ske två till sex dygn efter att äggen plockats ut. Efter att embryot har satts in i livmodern får kvinnan ta ett hormon som heter progesteron. Det hjälper livmoderslemhinnan att ta emot embryot så att det kan fastna och börja växa.

Kraven för att få assisterad befruktning är att kvinnan måste vara över 25 år, och under 40 år vid varje behandlingstillfälle. Du får sex gratis inseminationsförsök eller tre IVF-behandlingar. Därefter kan man söka sig till en privat klinik. Då får man bekosta behandlingen själv. Prislistor finns på klinikernas hemsidor.

Par som redan har gemensamma barn (gäller såväl biologiska som adoptivbarn) erbjuds inte offentlig finansierad assisterad befruktning. Inte heller ensamstående kvinnor som redan är vårdnadshavare till ett barn.

Källa: 1177.se

Foto: TT, Instagram

Läs mer:

Därför valde Amy Schumer att sluta amma efter bara en månad

Kenza Zouitens vändning efter gravidkampen – nya barnbeskedet

Amy Schumers svar till alla mammaskammare efter kritiken

Utvald läsning