Amanda Schulman om krisen: "Har inga ord som kan beskriva min vrede"

Amanda Schulman födde sitt tredje barn i våras. Inför förlossningen berättade hon öppet i egna podcasten Fredagspodden om de tudelade känslorna inför förlossningen. Hon var rädd, rädd för att föda utan kontroll. Rädd för att förlossningssituationen i dag ser ut som den gör på många ställen i landet.

Amanda och systern Hannah Widell startade hashtagen #jagvillfödabarn säkert, ett initiativ där gravida uppmanades höja sina röster – för att komma till någon slags förändring.

I dag, månader senare, är förlossningskrisen ännu ett faktum. Flera berättelser vittnar om samma sak. Barnmorskor hinner inte med. Liv kan vara i fara på grund av den ohållbara stressen.

Läs också: Efter larmen: Nu kräver kvinnor förlossningsgaranti 

Den senaste tidens händelser har fått Amanda Schulman att åter reagera. På Instagram berättar hon öppet och ärligt om hur det gick till när hon födde barn senast.

– Jag var orolig och rädd innan jag skulle föda mitt tredje barn. Jag skulle bli igångsatt men fick komma in först två dygn senare pga platsbrist. En lucka vid 23 på kvällen, skriver hon och fortsätter:

– Min lite äldre mvc-sköterska var förvånad efteråt. ”Förr i tiden sa man, trött mamma, trött livmoder, och lät mammorna sova om nätterna, men det finns det inte tid för nu”. Två timmar efter att jag fött var jag tvungen att lämna rummet för att andra stod på tur.

I inlägget på Instagram har Amanda skärmdumpat en artikel där en barnmorska berättar att hon är rädd att någon ska dö.

Läs också: Jessica Almenäs om krisen: ”Vill inte föda längre”

– När jag läser den här artikeln om en barnmorska som pustar ut efter varje pass för att ingen dog tänker jag bara på en sak. Att hur mycket vi än försöker göra för att få våra röster hörda vad det gäller den usla förlossningsvården i vårt land så kommer det säkert tyvärr krävas ett dödsoffer innan det blir någon förändring, skriver Amanda Schulman.

– Jag gråter när jag tänker på att en liten bebis ska möta världen utan sin mamma. Eller att en mamma ska sörja sitt döda barn redan på BB. Eller den barnmorskan som kommer att känna sig skyldig fast det inte var hennes fel och leva med det i resten av sitt liv.

Amanda Schulman avslutar:

– Jag har egentligen inga ord som kan beskriva min vrede. Bara kärlek till alla systrar som ska föda barn i detta land. Tänker på er och alla barnmorskorna!

Läs hela Amandas drabbande text här.

Foto IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Barnmorskans blodiga byxor vittnar om vårdkrisen

Läs också: Barnmorskans blodiga byxor vittnar om vårdkrisen

 

 

Utvald läsning