Alvedon under graviditeten är okej

Tre studier, bland annat en dansk, visade i våras att det skulle kunna finnas ett samband mellan användning av paracetamol under graviditeten och neuropsykiatrisk sjukdom hos barnet. Nu har Europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommité granskat studiernas resultat, och kommit fram till att det inte finns något vetenskapligt stöd för att paracetamol skulle kunna påverka barnets utveckling negativt.

Läkemedelsverket kommer därför inte att ändra sina rekommendationer. Är man gravid och behöver ta en värktablett är en som innehåller paracetamol alltså helt okej. Vad som däremot bör undvikas är så kallade ”cox-hämmare” – som Ipren, Ibumetin och Treo – som kan ge ökad risk för missfall och missbildningar hos fostret.

 

Vad är paracetamol?

Paracetamol minskar smärta och feber och används i flera receptfria läkemedel, som till exempel Alvedon, Panodil och Pamol.

 

Råd till dig som är gravid och har värk:

  • Försök att använda läkemedel så sällan som möjligt under graviditeten. Om du har huvudvärk kan du be någon massera dig eller lägga dig och vila i ett mörkt och tyst rum. Se till att äta, dricka och sova regelbundet.
  • Om du måste ta en värktablett – ta en som innehåller paracetamol – till exempel Alvedon, Panodil eller Pamol.
  • Rådgör med din läkare om du måste ta smärtstillande i längre tid än några dagar.
  • Ät inte värktabletter som är så kallade ”cox-hämmare”­– till exempel Ipren, Ibumetin, Treo, Magnecyl och Aspirin. De kan göra det svårare att bli gravid, fördröja förlossningen och göra att du blöder mer. Någon enstaka tablett under graviditeten är ingen fara, men undvik upprepad användning.

Källor: Läkemedelsverket, 1177.se

 

AV: Linnea Bjärle

FOTO: Thinkstock

 

 

Utvald läsning