SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Allt du vill veta om hårhälsa & håravfall!

15 nov, 2013 
Håravfall förekommer inte bara hos män, utan är även vanligt bland kvinnor.
Vad vet du egentligen om håret – annat än att du som har rakt vill ha lockigt och tvärt om? Det är många som har frågor om hår och om håravfall. Här svarar experter från Priorin på några av de vanligaste frågorna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hår är verkligen individuellt och kan variera i mängd, kvalité och tjocklek. Vissa har hår som tillsynes är tjockt och välmående medan andra känner att de inte har tillräckligt eller i den kvalitet de önskar. Dock finns det mycket vi kan lära oss om hår som kan hjälpa oss att få det hår vi har att kännas bättre. Nedan har vi listat några av de vanligaste frågorna om hår och håravfall.

 

Vad är hår gjort av?

Svar: Håret består av två delar: roten och själva strået. Håret består till största delen av keratin, ett protein som även finns både i huden och i naglarna.

I roten finns celler som kallas för pigmentceller. De producerar ett ämne som kallas för melanin, som är det som ger håret dess färg. Det är samma ämne som bestämmer hur vi ser ut i hyn, och om vi blir röda eller bruna när vi exponeras för sol.

Hur fort växer ett hårstrå?

Svar: Hår växer ca 0,35 mm per dygn och ett normalt hårstrå växer i 2-6 år och blir mellan 22-75 cm långt innan det ”vilar” i 1-3 månader – för att falla av och lämna plats för ett nytt hårstrå. För att hår ska bli starkt, tjockt och sitta kvar länge måste det finnas rätt förutsättningar som ger möjlighet för håret att växa sig starkt redan i roten. När hårroten har bästa möjliga förutsättningar näringsmässigt och omvårdnadsmässigt från roten och hela vägen ut, då sitter det kvar längre, är starkare och känns tjockare.

Annons

Hur mycket hår är normalt att tappa per dag?

Svar: Att tappa upp till 100 hårstrån om dagen anses normalt. Men tappar man fler hårstrån än så under en längre period kan man prata om håravfall. Hur många hårstrån man tappar kan bestämmas genom att räkna antal hårstrån på kudden, i hårborsten och i duschen.

Varför blir håret rakt eller lockigt?

Svar: Om håret blir rakt eller lockigt beror på hårsäckens form. Raka hårsäckar ger rakt hår medan böjda ger krulligt. Detta är egenskaper som ärvs och dessa kan i olika utsträckning ändras under livet.

Vad krävs för att håret ska växa sig långt och starkt?

Svar: För att hår ska bli starkt, tjockt och sitta kvar länge måste det finnas rätt förutsättningar som ger håret möjlighet att växa sig starkt redan i roten. När hårroten har bästa möjliga förutsättningar näringsmässigt (att du får i dig rätt näringsämnen) och omvårdnadsmässigt (att du tar god hand om ditt hår) från roten och hela vägen ut, då sitter det kvar längre, är starkare och känns tjockare.

Annons

Vad skall jag göra för att inte utsätta mitt hår för onödigt slitage?

  • Borsta ditt hår varsamt före hårtvätt.
  • Använd ett milt schampo.
  • Skölj ur schampot noggrant.
  • Låt håret självtorka och undvik värme.
  • Använd borste av hög kvalité, gärna med rundade borst eller bredtandad kam.
  • Låt håret vara utsläppt så ofta som möjligt.
  • Skydda håret mot starka solstrålar.
  • Ät en väl balanserad och hälsosam kost.

Hur länge ”lever” ett hårstrå?

Svar: Mellan ca 2 år upp till hela 6 år växer ett hårstrå innan roten skrumpnar och hårstråt till slut faller av.

Vad är håravfall och finns det olika orsaker?

Svar: Kvinnligt håravfall kan orsakas av flera faktorer. Många gånger beror det på stress eller vitaminbrist. Naturligtvis kan vardagens stress såsom intensiv borstning, varm hårtorkning eller färgning av håret påverka hårets kvalitet negativt. Alla typer av kvinnligt håravfall är inte densamma. Håravfall kan vara begränsad till olika delar av huvudet eller till och med påverka hela huvudet eller kroppen – och kan bero på olika saker.

Här är de tre vanligaste orsakerna:

Hormonellt betingat och ärftligt håravfall hos kvinnor:

Cirka 80% av all hormonellt betingat och ärftligt håravfall hos kvinnor beror på androgen alopeci. Vid androgen alopeci, dvs hormonellt betingat och ärftligt håravfall, handlar det om att rötterna har en överkänslighet och reagerar på det manliga könshormonet dihydrotestosteron (DHT). Rötterna blir mindre och får inte tillräckligt med näring. Vanligtvis brukar det uppträda från 30 års ålder. Det ökar även vid klimakteriet. Ärftlig benägenhet för håravfall kan resultera i synlig uttunning av hår redan hos kvinnor yngre än 30 år. Problem med hårtillväxt kan börja utan att det märks. Det uppfattas ofta inte i tid och behandlas i ett mycket sent skede. Håret blir initialt tunnare och mer kraftlöst, förlorar volym och är svårare att styla. Hårets kvalitet blir sämre och rötterna producerar bara tunna, korta och nästan färglösa hårstrån. Hos kvinnor blir det hormonella håravfallet mest framträdande mitt på hjässan, eftersom avståndet mellan hårstråna ökar och hårbotten blir mer synlig.

Annons

Generellt håravfall (alopecia diffusa)

Vid generellt håravfall är vanligtvis hårväxten på hela huvudet påverkad. Håret blir tunnare och kan senare leda till skallighet. Orsaken är ofta en bristfällig näringstillförsel av viktiga vitaminer och mineraler till hårroten. Detta kan uppkomma vid sjukdom, som funktionsstörningar av brässen, en ohälsosam diet, järnbrist, stress eller hormonella förändringar.

Fläckvist håravfall (alopecia areata)

Vid fläckvist håravfall syns kala fläckar av varierad storlek på huvudet. Orsaken till dessa kala fläckar är inte helt utredd. Troligtvis är det att immuncellerna, som försvarar kroppen mot virus, bakterier och svamp istället angriper kroppens egna celler i hårroten. Håret uppfattas som en inkräktare av immunförsvaret och blir därför attackerad. Detta uppstår på grund av en inflammatorisk reaktion, vilket stör hårväxten och slutligen leder till att hår faller av. När inflammationen är över, växer ofta håret spontant tillbaka. Å andra sidan kan fläckvist håravfall komma tillbaka lika spontant. Utöver håret på huvudet, kan även kroppsbehåringen påverkas.

Annons

Är det vanligare med håravfall hos män eller kvinnor?

Svar: Håravfall är vanligare hos män, men kvinnor uttrycker ofta att de lider mer av sitt håravfall. Det är viktigt att ta reda på varför problemet uppstått så att det är möjligt att få rätt hjälp och stöd.

Var kan jag få hjälp med mina håravfalls-problem?

Svar: Det finns mycket information att finna på nätet och det är också här många lär sig mer om håravfall innan de frågar någon om hjälp.

Eftersom det finns fler anledningar till håravfall är det viktigt att ta reda vad som orsakar ditt problem. Många får hjälp att hitta rätt när de frågar på apoteket, sin frisör eller inom vården.

Det är vanligt att kvinnor upplever förändringar i sin hårväxt i samband med klimakteriet eller under/efter graviditet vilket gör att många får information och råd inom vården eller på BVC eller MVC.

Källa: Priorin

Annons