Allergisk mot alkohol? Här är 10 anledningar till att du reagerar

Detta är symptom på att du är allergisk mot alkohol.

Att vi kan må dåligt i form av huvudvärk och illamående dagen efter vi har druckit alkohol har nog många upplevt någon gång men visste du att många av dessa symptom även kan vara tecken på att du är allergisk mot alkohol? Symptomen beror på vad det är för typ av alkohol.

Histamin i alkohol

Histamin är ett naturligt ämne i kroppen men som även en del av befolkningen är överkänslig mot. Histamin finns i en del livsmedel som exempelvis skaldjur, yoghurt och tomat men finns även i de flesta vinerna – speciellt röda viner som har lagrats på fat länge.

Personerna som är överkänsliga mot detta ämne kan få migränanfall eller rodnad efter att ha druckit vin.

Sulfiter i alkohol

Sulfiter kan dra ihop luftrören och majoriteten av de som är överkänsliga mot detta har även astma. Sulfiter finns i alla viner men är oftast i en lägre dos i de ekologiska vinerna. Om du är överkänslig mot sulfiter bör du även undvika söta viner.

Färgämnen i alkohol

Färgämnen finns i många blanddrycker, starkviner, cider, likör och andra spritsorter. Dessa färgämnen kan ge hudutslag och astmaanfall för de som är överkänsliga.

Smakämnen i alkohol

Människor som är allergiska mot olika smakämnen som exempelvis kakao, bär, örter eller nötter kan få en allergisk reaktion om de dricker alkohol som innehåller dessa ämnen. Det är inte alltid att det står alla ämnena på flaskan, det är endast ett par där det är ett krav på att det måste finnas med i en innehållsförteckning.

Gluten i alkohol

Gluten finns i öl och de som är känsliga för gluten kan reagera på detta. Om du är glutenintolerant bör du undvika att dricka öl helt och hållet.

Både viner och starkviner är helt glutenfria och även destillerade starkspriter som whiskey, gin och vodka.

Generellt sätt så kan alkohol irritera tarmens slemhinnor vilket människor som är känsliga eller har sjukdomen celiaki kan påverkas av. Celiaki är en kronisk sjukdom som betyder att du inte tål gluten.

Ägg- och mjölkprodukter i alkohol

Mjölk och äggprodukter kan finnas i en del viner och som används som ett klarningsmedel. Det ska framgå på viner från 2012 och framåt om det innehåller dessa produkter.

Sobrinsyra i alkohol

Sorbinsyra finns sällan i röda viner men är väldigt vanligt i vitt vin, glögg och cider. De som är överkänsliga mot detta kan känna en rodnad runt munnen och att huden blir irriterad.

Tanniner i alkohol

Tanniner kan ge huvudvärk och man tror att det är druvskalen och fatlagringen som har denna effekt på kroppen.

Jäst i alkohol

Alkohol jäser och jästen kan ge allergiska reaktioner.

Karmin i alkohol

Karmin är en tillsats som finns exempelvis i Campari och som kan ge svåra allergiska reaktioner.

Sammanfattningsvis kan man säga att det oftast inte är alkoholen i sig som kroppen reagerar på om du är allergisk utan att det är ämnena som finns i de olika alkoholdryckerna.

Foto: TT Källa: Systembolaget 

 

Läs mer:

Ny forskning: Finns ingen ”säker” konsumtion av alkohol

5 effekter alkohol kan ha på ditt ansikte 

Därför ska du sluta dricka alkohol – 10 anledningar 

 

Utvald läsning