Allergiker – så lurar pollen ditt immunförsvar

Pollenallergi beror egentligen på att immunförsvaret blir lurat.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Ditt immunförsvar har till uppgift att skydda din kropp från angrepp av virus, bakterier, parasiter, svamp och skadliga cellmutationer. Men det går faktiskt att lura immunförsvaret – och så kan fallet vara för många under pollensäsongen.

För när en allergiker får pollen i näsa, mun eller ögon reagerar immunförsvaret som om det vore en parasit – du börjar nysa, snora och ögonen tåras och blir irriterade. Klarar pollenkornet sig vidare går immunförsvaret till motattack och utbildar antikroppar att vara redo vid kroppens utgångar – ifall att en ”parasit” av samma typ dyker upp.

Allergi i generna

Varför kroppen reagerar på det här sättet är fortfarande en gåta för läkare.

Allergier kan delvis vara ärftligt betingade, men kan också ha att göra med miljön omkring oss. En vetenskaplig teori är att vi har blivit för renliga, vilket gjort att våra immunförsvar är understimulerade och inte tillräckligt upplärda.

Fler och fler blir dessutom pollenallergiker. Idag beräknas 30 procent av Sveriges befolkning vara allergiska mot just pollen.

Pollen är väldigt, väldigt fina partiklar med en storlek på runt 1,0015 cm. När de landar på våra slemhinnor upplöses dess proteiner och tränger genom huden in i kroppen, där det stöter på vår immunförsvar i form av mastceller. När det mötet sker aktiveras mastcellerna och det bildas histamin, vilket påverkar nervändar, får lungorna att dras ihop, näsa och lungor att frige slem, samt att blodkärlen utvidgas.

Farlig pollenallergi

Om histaminet når ut i hela kroppen kan det hända att blodtrycket sjunker snabbt och du hamnar i en anafylaktiskt chock, som i värsta fall kan leda till döden.

Därför använder vi ibland antihistaminer mot exempelvis hösnuva. Men den som har svårare allergier behöver starkare medicin. Att inte behandla eller felbehandla sin allergi kan få farliga följder, då man kan bli mer känslig mot det som framkallar allergin.

Exempelvis krävs det från början omkring 1 000 pollenkorn för att få dig att nysa, men om du inte behandlar allergin kan det senare räcka med ett enda pollenkorn för att framkalla en nysning.

Och vill ni höra något läskigt? Enligt en nederländsk studie vinglar en obehandlad pollenallergiker lika farligt på bilvägen som en förare med en alkoholhalt på 0,5 promille.

Källa: Illustrerad Vetenskap, Astma- och Allergiförbundet   Foto: IBL

Läs mer:

Pollenallergi: 7 tips för att klara dig ur säsongen

Lindra pollenallergi naturligt 

Så minskar du dina pollenbesvär – här är listan

Redaktionens tips
Dela på: