SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Ny undersökning: Många äldre väljer att inte isolera sig – trots risken för corona

23 mar, 2020 
äldre par i matvarubutik
Trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer att personer över 70 ska hålla sig hemma så mycket det går är det många som fortsätter att röra sig ute bland folk, visar en ny undersökning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att skydda de äldre har varit Folhälsomyndighetens viktigaste budskap under coronaepedemin.

För att undvika att bli smittad uppmanar de därför personer som är 70 år och äldre att stanna hemma i största möjliga mån – och exempelvis undvika att åka buss och tunnelbana, handla i butiker eller vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt.

Äldre fortsätter att aktivera sig trots corona

Men det är långt ifrån alla som följer rekommendationerna, visar en ny undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Aftonbladet.

– Av de allra äldsta, personer över 75 år, är det bara drygt en av fem som helt kommer undvika livsmedelsaffärer de närmaste veckorna, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

– Jag blev förvånad över att man i så pass stor utsträckning kommer fortsätta röra sig ute – även bland de allra äldsta, fortsätter han.

Det finns flera anledningar till att de äldre fortsätter att fortsätter att vara ute, visar undersökningen. Dels är den generella trenden är att många pensionärer inte alls ser sig som en riskgrupp utan känner sig pigga och friska – men den allra vanligaste anledningen är att andra behöver deras hjälp.

Annons

Jobbigt för äldre att behöva isolera sig

En isolering är dessutom jobbig på flera sätt, 25 procent av personerna i undersökningen uppger till exempel att de är osäkra på om de kan få nödvändig hjälp.

– För de allra äldsta är det vanligaste skälet att de får olika praktiska problem. Det är bara 38 procent som menar att de har tillräckligt mycket mat och förnödenheter hemma, säger Peter Santesson.

Men trots att en hel del pensionärer fortsätter att handla och träffa folk är det många som gjort förändringar, visar undersökningen:

  • 61 procent undviker numera kollektivtrafiken.
  • 36 procent undviker att träffa vänner och familj helt.
  • 55 procent undviker fritidsaktiviteter där de träffar andra.

Men:

  • 34 procent fortsätter att handla mat i livsmedelsbutiker som vanligt.

Risken att smittas av corona utomhus är liten

Men även om äldre rekommenderas att undvika folksamlingar är det helt okej att gå ut. Den friska luften är viktig – och risken att smittas ute är liten, menar Johan Giesecke, smittskyddsexpert och rådgivare åt Världshälsoorganisationen.

– Det är väldigt många som sitter hemma och det ska ni inte göra. Ni ska gå ut och promenera i vårsolen. Det här med att smitta utomhus behöver man inte fundera så mycket på. Spridningen utomhus är liten, barn är ju till exempel ute på förskolan för att inte smitta varandra.

Annons

Det viktiga är, som sagt, att undvika platser med mycket folk, och att hålla avstånd till andra människor – om man är äldre eller tillhör en annan riskgrupp.

Foto: TT

LÄS MER:

Coronaviruset: Det här händer om skolorna stängs

Gina Dirawi om trots mot corona: ”Privilegierad arrogans”

Coronaviruset: Varningen inför alla resor på påsklovet

Senaste nytt om coronaviruset och covid-19:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Gör ett självskattningstest för covid-19, läs senaste nytt om coronaviruset och ta del av fördjupningar med ledande experter. Här har vi samlat artiklar om coronaviruset:

Läs allt om coronaviruset här

 

Annons