SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

5 smarta sätt att ta hjälp av din aktivitetsklocka i corona-tider

31 mar, 2020 
En aktivitetsklocka kan inte bara hjälpa dig att hålla koll på träning, beroende på vilken modell du har så kan du använda den till olika saker. Just nu kan den vara extra bra för att hjälpa dig hålla rutiner, och varna om något i kroppen inte är som det ska.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

1 Kolla vilopulsen efter sjukdomstecken

Att hålla koll på sin vilopuls är inte bara ett bra sätt att mäta sin kondition på, det kan också hjälpa dig att se när det är något i kroppen som inte står rätt till. Om du vet vad du brukar ha i vilopuls i vanliga fall, och ser att den plötsligt ökar en morgon, så kan det vara ett tecken på att du håller på att bli sjuk. Det är vanligt att pulsen går upp då, när kroppen anstränger sig för att ta hand om infektionen.

Klockan kan alltså, innan du kanske ens känner av symtom, tala om att det är något på gång. Pulsen kan också gå upp om du är mer stressad än vanligt och om du sover dåligt. Hur som helst är det tecken på att du kan behöva ta hand om dig lite extra och ta det lugnare. (Vilopulsen ser du bäst direkt när du vaknar på morgonen, innan du börjar röra på dig.)

2 Ställ timer – kom ihåg att tvätta händerna

Om du har svårt att få in rutinen att tvätta händerna regelbundet så kan klockan vara till hjälp. Ställ timern så att den påminner dig att göra det under regelbundna tider hela dagen. Du kan också ta klockan till hjälp för att se så att du tvättar händerna tillräckligt länge.

Annons

Fitbit har tagit fram en speciell urtavla till sina aktivitetsklockor som deras användare kan ladda ner, Clean cues clock face, som påminner dig att tvätta händerna varje timme, och där du trycker på skärmen när du börjar tvätta, så säger den till när du har tvättat tillräckligt länge.

3 Påminn dig om att ta återhämtnings-pauser

Kanske jobbar du hemma just nu, eller så har dina rutiner förändrats på andra sätt. Oavsett vilket, eller om livet snurrar på hyfsat som vanligt så är det viktigt med återhämtning emellanåt för att hålla lugn och rätt fokus. Flera klockor har inbyggda guidande relaxövningar som hjälper dig att komma ner i varv genom att andas lugnt i några minuter.

Annars går det förstås precis lika bra att ställa en paus-timer, sätta dig bekvämt tillrätta och ta några riktigt djupa andetag, långt ner i magen, i fem minuter.

4 Stäm av att du rör på dig varje dag

Oavsett om du håller dig hemma mer nu eller jobbar på som vanligt så kan det vara bra att stämma av att du rör på dig tillräckligt varje dag. (Jobbar man hemma är det väldigt lätt att antalet steg man går varje dag sjunker rejält.) Hur många steg vi ska gå varje dag finns det olika rekommendationer på, men brukar du till exempel hålla dig runt 10 000 så försök göra det nu också.

Annons

Försök också att träna så många pass du brukar, även om du kanske inte kommer iväg till gymmet just nu. Använd statistik från klockan för att se att du fortsätter håller dig på en nivå du vill vara på.

5 Håll dina rutiner och se till att sova gott

Det är alltid viktigt att röra på sig, äta bra, dricka ordentligt med vatten och sova ordentligt för att må bra. Här kan du använda klockan som påminnelse för att se till att röra på dig en stund varje timme, äta mellanmål, dricka ett glas vatten, gå och lägga dig i tid eller vad det nu kan vara du behöver hjälp med att komma ihåg.

I många klockor kan du också stämma av din sömn, att du får tillräckligt med sömn på natten och att du får bra kvalitet på sömnen. Använd dig av det för att se om det är något du bör tänka på, eller om inte annat för att få bekräftat att allt ser bra ut och att du inte behöver fundera mer på det.

LÄS MER:

Väckarklockan gör comeback – här är 3 anledningar att skaffa en

6 smarta tips: Så tränar du bäst – utan att gå till gymmet

Så många steg behöver du gå för att sänka blodtrycket

Annons