SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Agnes Wolds eget knep för att undvika coronasmitta

05 maj, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Nu avslöjar Agnes Wold vilket knep hon själv tar till för att slippa smittas av corona. Många gör samma sak – fast i smyg.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det här är Agnes WoldBrand logo
Det här är Agnes Wold

Sedan coronasmittan bröt ut i Sverige har ett återkommande namn i media varit Agnes Wold. Hon är överläkare och professor i bakteriologi och specialistläkare i immunologi. Agnes debatterar friskt på forumet Twitter, där hon även för många ses som en folkbildare.

Agnes har blivit känd för att förklara komplicerade ting på en enkel nivå så att alla förstår. På sitt egna Twitterkonto har hon bland annat beskrivit vad droppsmitta egentligen innebär:

”För att förklara droppsmittan: Ni vet på en vinternatt när man står och pratar ute så bildas det som en ”rök” runt en. Det är just de här små dropparna som man andas ut hela tiden, men de syns bara när det är väldigt kallt. Det är de dropparna man inte ska andas in!” skriver Agnes Wold och fortsätter:

”Det är alltså inte bara när man hostar eller nyser det kommer droppar ur munnen, utan även vid vanligt tal, skratt eller om man bara andas med öppen mun. Så stå minst en meter bort från folk, då minimeras risken att du andas in deras droppar”.

Annons

Svenskarna ber om råd

Svenskarna skriver dagligen till Agnes för att få hjälp och råd angående smittan. En person undrar ”om man träffar någon, inte har hudkontakt och båda håller andan under hela processen, är risken för smitta vid en kram lika stor ändå?” varpå Agnes avslöjar att hon själv håller andan för att slippa bli smittad.

”Nej, om du håller andan så får du inte i dig något av personens utandningsluft. Jag håller ofta andan när folk passerar för nära på gatan eller i affären”, förklarar hon.

En annan person ifrågasätter att dropparna faller till marken som en duns.

”Jo, dropparna man andas ut faller ner i backen efter ett tag. Det gäller att inte andas in dem innan dess, genom att stå för nära. Kommer du för nära kan du hålla andan en stund tills du är längre bort”, tipsar Agnes.

Hålla andan i sekunder

MåBra kontaktade Agnes för att be henne berätta mer om att hålla andan.

Är det verkligen ett säkert knep?

Annons

– Smittan sprids genom att man andas in luft som någon annan andats ut. Om man absolut måste gå förbi någon på en halv meters avstånd, för att det inte finns någon plats att få mer avstånd, kan man lika gärna ta ett andetag innan och hålla andan medan man går förbi. Jag grundar mig inte på någon forskning, utan på en kunskap om hur detta virus smittar – från en människas utandningsluft till en annans näsa och lungor, säger Agnes Wold.

Hur lång tid tar det för dropparna att falla till marken?

Svårt att säga, men det handlar om sekunder snarare än minuter.

Anser du att man även bör hålla andan utomhus?

– Bör och bör, men jag gör det automatiskt om man måste passera någon på väldigt nära avstånd.

Gör samma sak – i smyg

Flera Twittrare skriver att de också hållit andan, om än i smyg för att de har känt sig lite fåniga.

”Tack Agnes, nu känner jag mig lite mindre fånig som av och till håller andan eller sakta andas ut när jag tvingas för nära andra i affären etc”, skriver en kille och Agnes bekräftar honom genom att säga att hålla andan inte är det minsta fånigt.

Annons

Under en chat på Expressens hemsida där Agnes deltog för att svara på frågor, bekräftar hon ytterligare sin teori om att hålla andan mot smittan och förklarar att det var någonting hon gjorde redan som barn.

”Är det lönt att hålla andan när man är nära folk?” frågar en person i chatten.

 Så gör jag i alla fall. Det lärde jag mig när jag var liten – då var de så mycket avgaser överallt. Jag tog fram den vanan igen när jag passerar ett sällskap som går i bredd och pratar och skrattar och flamsar, berättar hon i chatten.

Här kan du se Anges Wolds tweets:

Viktigt att följa Folkhälsomyndighetens råd

Men glöm inte heller Folkhälsomyndighetens viktiga råd i dessa tider:

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tåget, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel. Undvik att resa i rusningstrafik.
  • Undvik att besöka äldre släktingar. Personer över 70 år är den främsta riskgruppen för att bli allvarligt sjuka i covid-19.
  • Undvik fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
  • Res bara om det är nödvändigt.

 

Källa: Twitter, Expressen Foto: TT

LÄS MER: 

Agnes Wold: Så hanterar du 6 vardagssituationer

Professor Agnes Wold: Den här sommaren är körd

Vem är Agnes Wold? Allt om Sveriges ”bakterie-orakel”

Annons