Agnes Wold: Så hanterar du 6 vardagssituationer

Agens Wold

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Coronaviruset har nu smittat över 10 000 svenskar, och även om symtomen för många bara kommer vara lindriga så finns det grupper som bör hålla sig isolerade och inte ta några risker i vardagen. Antalet smittade, och antalet dödsfall, har fått många att med rätta oroa sig både för sin egen och sina näras hälsa.

För att lugna och ge svar deltog överläkaren och bakteriologen Agnes Wold på påskafton i en chatt på tidningen Expressens hemsida och svarade på läsares frågor.

Bör man undvika att gå till tandläkaren?

Frågan kom från en kvinna som var äldre än 70 år gammal och Agnes Wold ansåg absolut att man bör ställa in besök till tandläkaren just nu, det är en risk man inte behöver kosta på sig, framförallt inte om man är i en riskgrupp som de över 70 år gamla är.

Vågar man åka hiss?

Denna fråga kom från en läsare som bor i ett höghus. Agnes Wold menar att det är säkert att åka hiss även om man oroat sig för att någon varit inne i hissen strax innan.

– Det är ingen fara. De där dropparna ramlar ner i golvet ganska snabbt och hänger inte kvar i luften, berättar Agnes Wold i chatten.

Hur stor är smittorisken om någon handlar mat till mig? Borde jag sprita maten innan jag äter?

– Absolut ingen risk, skriver Agnes Wold.

Men hon passar också på att påminna om att man ska tvätta händerna innan man äter. På så vis minskar man risken att smittas av coronaviruset.

Hjälper det att hålla andan när jag är nära folk?

Detta är ett knep Agnes Wold själv använder sig av.

– Det lärde jag mig när jag var liten – då var de så mycket avgaser överallt. Jag tog fram den vanan igen när jag passerar ett sällskap som går i bredd och pratar och skrattar och flamsar, berättar hon i chatten.

Kan jag ta med mitt barn för att hälsa på hos morfar?

Detta avråder överläkaren från. Inte för att barnet ska smitta, utan för att antagligen kommer föräldern att komma i kontakt med barnets morfar, som i sin tur varit i kontakt med andra, och så vidare. Då anser hon att det är bättre att vänta.

Kan man smittas av handtagen från en kundvagn i matbutiken?

Risken att man smittas på detta vis är väldigt låg, om man tvättar händerna noga när man kommer hem berättar Agnes Wold.

Källa: Expressen

Senaste nytt om coronakrisen

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Varför är corona farligare för män än kvinnor, vad är statusen på smittspridningen just nu, och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Mer innehåll från MåBra
Dela på: