HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Agnes Wold om vikthetsen: "Förstör folks livskvalitet, inklusive min"

28 jul, 2017 
Agnes Wold om vikthets.
Det ska vara städat i hörnen och värdinnan ska hålla sig slank. Se där några antagande som får Agnes Wold att osäkra sin revolver. "Över min döda kropp att medicinen ska vara med och mobba tjocka."
Annons

Överläkaren och professorn i bakteriologi Agnes Wold är lite för medicinen vad Leif GW Persson är för kriminologin. Det vill säga en ambassadör för vetenskapen som lyckats bli folkkär genom skärpa och drastisk humor.

Med rapp tunga och vass penna utmanar professor Wold ”fakta” som reduceras till myter. Och ofta handlar det om myter som håller kvinnor i schack eller skapar ångest.

Som till exempel vikten av att hålla vikten.

– Alla går ju och knäar under det dåliga samvetet, inklusive jag själv. Det är ju inget du teoretiskt kan få bort, säger Agnes Wold som minns de anorektiska idealen från 60-talet och Twiggymodet.

”Inga negativa konsekvenser”

Och hon kan konstatera att den vridna synen på kroppen fortsätter att skapa ångest.

Den rent sociala aspekten av de idealen är inget hon kan rå på. Flockbeteendet som gör att vi vill passa in.

– Vi vill vara ansedda och vi vill att folk ska tycka om oss. Det är djupt biologiska saker som du inte rår på så lätt.

Annons

Men när det handlar om medicinska fakta som används som ammunition för att mobba tjocka kan Agnes Wold dra revolvern ur hölstret.

– Medicinen ska ägna sig åt vetenskap. Jag kommer att rycka ut varenda gång de håller på att köra sina moralistiska grejor som inte alltid är grundade i vetenskap.

– För det första har övervikt nästan inga negativa konsekvenser för kvinnor. Det är påhittat, datamassage, att man vrider och vänder på vissa studier, säger Agnes Wold.

Finns ingen ”fetmaexplosion”

För män kan fetman vara farligare eftersom den fördelas annorlunda. Till exempel är bukfetma en riskfaktor.

Men det finns ingen ”fetmaexplosion” eller galopperande ökning av fetmarelaterade sjukdomar, säger Agnes Wold.

 

– Vi har ju inte alls någon explosion av fetmarelaterade sjukdomar. Hjärtinfarkterna, och andra hjärt- och kärlsjukdomar, har ju halverats sedan 80-talet och typ 2 diabetes ligger konstant.

Annons

– Det är klart vi kanske hade haft ännu mindre hjärtinfarkt och typ två diabetes om vi hade vägt tio kilo mindre, men för varje decennium så blir vi två år äldre i genomsnitt. Vi har en explosionsartad ökning av medellivslängden. Det finns ingen som helst anledning att sitta och larma om att man har några kilo för mycket.

– Det är otroligt oförskämt och det förstör folks livskvalitet, inklusive min. För trots allt så är det mycket finare att vara smal och det har det varit i hela mitt liv.

Det är tydligt att pekpinnar kring övervikt och larm om fetma är något som triggar professor Wold ordentligt.

”Fet borde inte få användas”

Speciellt när ”fatshamingen” kommer från medicinskt håll under skenet av vetenskap.

– Då blir det ju okej att mobba tjocka människor.

Agnes Wold tar larmen om barnfetma som exempel. Hon är dels tveksam till slutsatsen att överviktens möjliga konsekvenser är så drastiska som vissa forskare vill göra gällande och kanske ännu mer tveksam till termen fet.

– Fet är ju ett skällsord. Jag menar, skulle någon kalla mig fet skulle jag ju slå dom på käften, säger Agnes Wold.

– Och då sitter det medicinska etablissemanget och säger att barn är feta. Barn kan ju bli ihjälmobbade. Det är ju ett ord som inte borde få användas. Anser jag.

Text: Henrik Högström

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Läs mer:

Anna slutade banta och blev kroppsaktivist: ”Har blivit en gladare person”

Du behöver inte älska din kropp

 

Annons