HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Agnes Wold: Därför ska du låta tarmen vara ifred

24 nov, 2021 
Agnes Wold och en bild på en mage
Har du magknip ibland och undrar vad det beror på? Och funderar du på om detoxkurer är bra för tarmhälsan? Så här svarar Agnes Wold.
Annons
Det här är Agnes WoldBrand logo
Det här är Agnes Wold

Att ha magproblem någon gång i livet är inte ovanligt. Det kan vara allt ifrån att drabbas av magknip efter en måltid eller att man drabbats av ett magsjukevirus som går på barnens förskola.

I podden fråga Agnes med programledaren Christer Lundberg och Agnes Wold som är professor i klinisk bakteriologi, behandlas lyssnarfrågor om magen och tarmhälsa.

Vad är egentligen magknip och är det farligt?

Agnes Wold berättar att man inte vet varför man får magknip men att det finns smärtreceptorer som sitter i tarmväggen, och ibland får man ont. Sedan finns det magsjukdomar som orsakar svår smärta. Men den vanliga magknipen, som nästan alla har då och då, den vet man inte vad den beror på.

– Att det kniper till i magen ibland, det är inte farligt säger Agnes Wold.

Annons

Är det bra med tarmsköljning?

För ungefär tjugo år sedan var det populärt med tarmsköljning. Tanken var att tarmen skulle rengöras med vatten. Agnes Wold menar att det inte är något bra för kroppen.

– Då och då dör faktiskt folk av vattenlavemang. Tarmsköljning ska man absolut inte syssla med. Tarmarna är en avfallsstation, tjocktarmen är där du förvarar restprodukter och sedan bajsar du ut det, det är poängen, varför ska du skölja ut det? Du kan bajsa ut det istället. Låt tarmen vara ifred, säger Agnes Wold.

Kan vi rensa ur vårt tarmsystem genom detoxkurer?

Agnes Wold menar att det inte finns någon poäng med att betala för olika dyra detoxkurer, kroppen sköter sig själv.

– Vi rensar tarmen genom att bajsa. Blodet rengörs genom njurarna och så blir det kiss, så alla slaggprodukter som inte ska vara i blodet utsöndras via njurarna säger Agnes Wold.

Tarmen är till för att vi ska få i oss näring. Alla djur har en tarm.

– Vi behöver inte tänka på att vårda tarmfloran, den klarar sig utmärkt säger Agnes Wold och fortsätter:

– Tarmen är van att leverera näringsämnen varje dag, annars skulle vi inte sitta här. Tarmen är fint uppbyggd och klarar sig bra.

Källa: sverigesradio.se

Foto: TT

Annons