Uppdaterad artikel! Agnes Wold om Corona: Vissa i Sverige har gjort bort sig

Agnes Wold om myterna vi behöver krossa kring corona

Uppdaterad 2020-03-12

Efter att det konstaterats inhemsk spridning av coronaviruset, det vill säga att personer som inte vistats utomlands eller har träffat andra sjuka också har smittats, har också professor Agnes Wold ändrat inställning i frågan:

”Nu tycks det dessvärre som vi har fått inhemsk spridning av corona-viruset eftersom det dykt upp fall i Stockholm och i Kungälv som kan vara orelaterade till tidigare fall och utomlandsvistelse”, skrev hon igår på Twitter.

Wold, som tidigare uppgett att hon är mycket imponerad av Sveriges sätt att hantera Corona, börjar nu uttrycka en större oro för utvecklingen.

”Om vi får spridning av smittan i den svenska befolkningen, så gäller nästa fas i epidemin. Prio ETT i den fasen är att skydda riskgrupperna. Äldre och personer med kroniska sjukdomar”, skriver hon.

Här kan du läsa mer om vad Agnes Wold skriver om det nya läget.

MåBra har även intervjuat henne kring immunförsvar och coronavirus.

Artikeln nedan bygger på uttalanden från tidigare under veckan. 

Coronaviruset: Trots en snabb spridning av antalet corona-smittade i Sverige menar Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, att de som jobbar med smittskydd i landet har gjort en fantastisk insats.

”De ligger i världstoppen i effektivt smittskyddsarbete. Det är helt fantastiskt. Utan deras jobb hade vi haft spridning i samhället nu, som man har i så många andra länder”, skriver hon i en chatt på expressen.se.

Hon menar att man i USA har en spridning som i dag är ”okontrollerad” – och att spridningen över världen kommer att fortsätta.

”Dessvärre kommer det att droppa in nya fall hela tiden, eftersom folk reser så mycket. Italien och Iran är riskländer idag. USA kommer säkert att få spridning av smittan också. Vilket land som kommer att bli nästa motsvarighet till Italien vet vi inte i dag.”

Stänga skolor på grund av Corona

Hon menar att vi i Sverige har skött oss exemplariskt på många olika sätt – med några undantag.

”Smittskyddet och vården har agerat exemplariskt. Vissa skolor i Stockholm har gjort bort sig, anser jag, som vikt ned sig för påtryckningar från föräldrar och stängt skolorna. Pinsamt. De bör följa Folkhälsans riktlinjer”.

Att stänga skolor för att minska spridningen är verkligen en dålig idé, anser Agnes Wold.

”Varför skulle de göra det? Man stänger ju inte sjukvården. Jag fattar inte detta eviga tjat om att stänga skolor. Ska alla föräldrar sitta hemma och inte sköta sina jobb? Vem ska då vara i sjukvården och sköta smittspårningen och ta prover och analysera dem och sköta sjuka patienter? Och vem ska transportera dem till jobbet?”

Corona: Törs man åka kollektivt?

I nuläget behöver vi inte heller undvika att åka kollektivt, menar hon.

”Varenda person som kommit hit och varit smittad har isolerats och alla deras kontakter har spårats upp och testats. Så i dagsläget behöver du inte fundera på detta. Om vi i ett senare läge hamnar i en situation då vi har smitta som sprids ute i samhället, blir det en ny situation och då är jag säker på att Folkhälsomyndigheten och andra kommer att utfärda direktiv för hur man ska tänka vad gäller taxi och kollektivtrafik och annat. Men där är vi inte nu, tack och lov.”

Ett av de största problemen är hur vården ska klara av att hantera alla eventuella corona-fall.

”Problemet för det svenska samhället, om vi skulle få spridning här, är de stora påfrestningarna på sjukvården det skulle innebära. Även om bara några procent blir svårt sjuka, blir det väldigt många om många smittas”, skriver Agnes Wold i chatten.

Hon menar att alla nu måste ta ett ansvar för att inte spridningen av Corona ska bli ännu värre.

”Det kommer att krävas extraordinära insatser under lång tid. Man måste fylla på folk på smittskyddsenheterna och folkhälsan som nog är ganska slutkörda nu efter stenhårt arbete i mer än en månad. Sedan är det nog bra om vården får lite upprustning för att klara eventuell ökning av svårt sjuka patienter”.

Foto: Thomas Johansson/TT

LÄS MER:

Kan mitt postorderpaket vara coronasmittat och 11 andra frågor om viruset

Coronaviruset – 10 myter vi måste sluta sprida

Coronaviruset – törs man resa och hur stor är dödligheten?

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vad är status på smittspridningen, varför är viruset farligare för män än kvinnor och vad är skillnaden mellan vanlig influensa och corona? Här har vi samlat alla artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

 

Utvald läsning