(O)vanorna du genast bör sluta med om du har svårt att sova

(O)vanorna du genast bör sluta med om du har svårt att sova

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Sömn gör verkligen underverk för både kropp och hjärna, men det är inte alltid som den fungerar som den ska. Att ligga klarvaken om nätterna och känna stress för att väckarklockan snart ska ringa kan vara riktigt jobbigt, för att inte tala om tröttheten dagen efter.

Det många inte tänker på är att sömnen ofta blir lidande på grund av våra vanor och levnadssätt – och vissa yttre faktorer kan påverka mer än du tror.

Det här bör du undvika innan läggdags:

1. Pilla på mobilen

Oavsett om du kollar jobbmejlen, spelar, läser bloggar eller sms:ar – gör inte det från sängen. Flera studier visar att ljuset från skärmen – oavsett om det är från en mobil, tablet, dator eller till och med en tv – kan störa sömnen. Det blå ljuset hindrar kroppens produktion av hormonet melantonin, som gör oss sömniga.

2. Äta choklad

Innan läggdags är det osmart att dra upp sockerkurvan med godis – och det inkluderar även den mindre söta chokladen med hög kakaohalt. Precis som kaffe innehåller choklad – särskilt mörk – halter av koffein som kan sabba din sömn.

choklad-somn

3. Dricka kaffe och te

Att koffein gör oss pigga vet vi, så därför är det ganska logiskt att skippa kvällskaffet om du vet med dig att du har svårt att sova. Också te kan vara bra att undvika, särskilt svart, grönt och vitt som alla tre innehåller koffein. Vill du ändå ha något varmt att dricka till kvällen är det bäst att välja örtteer.

4. Ta en kvällsdusch

Om du har för vana att alltid duscha på kvällarna kan du gott fortsätta med det. Är du däremot en person som oftast duschar på morgonen bör du hålla dig till det.

Att plötsligt börja duscha kvällstid kan skicka fel signaler till din hjärna som associerar duschandet med din morgonrutin och därmed gör dig pigg.

dusch-somn

5. Höja värmen

Alla är olika, men de allra flesta tenderar att sova bäst när temperaturen är någonstans mellan 16 och 21 grader. Att ha för varmt i sovrummet är näst intill en garanti för dålig nattsömn.

6. Bråka

Det sägs ju som bekant att man aldrig ska gå och lägga sig osams och det finns en anledning till det. Stress är nämligen en av de vanligaste orsakerna till sömnsvårigheter.

Bråk och tjafs gör att hjärnan utsöndrar stresshormoner, vilket gör att du får svårt att sova.

7. Äta kryddstark och fet mat

Att gå och lägga sig proppmätt är inte bara obekvämt, har du dessutom nyligen ätit stark mat kan du få sura uppstötningar när du ligger ner.

Idealt är att äta senast två timmar innan läggdags, så att kroppen hinner sätta igång med förbränningen. Om du ändå måste äta sent på kvällen är det bäst att hålla sig till livsmedel som främjar sömn, exempelvis något med kolhydrater eller ett glas mjölk.

stark-mat-somn

8. Dricka alkohol

Många tror att de sover bättre efter att ha druckit alkohol, men det är fel. Visserligen kanske du somnar snabbare, men när kroppen börjar förbränna alkoholen reduceras din REM-sömn, som är då återhämtningen sker.

9. Ha ditt husdjur i sängen

Oavsett om du har hund eller katt kan ditt husdjurs närvaro i sängen nattetid göra att du sover sämre.

I en studie från University of Kansas svarade hela 63 procent av de tillfrågade att husdjur i sängen påverkar deras sömn negativt.

Källa: Health Foto: Shutterstock

 

 

Redaktionens tips
Dela på: