FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Coronaviruset: 9 saker vi fortfarande inte vet om covid-19

31 mar, 2020 
coronatester i lab, kvinna på flygplats.
Det nya coronaviruset har bara varit känt sedan slutet av 2019. Därför är det många frågor experterna fortfarande inte har svar på. Här är några av dem.
Annons

Varför får vi inte veta hur det egentligen är?!

Ibland tar ilskan och frustrationen över när experterna inte kan ge svar om coronavirus. Sanningen är att det fortfarande är mycket som ingen vet – och att nya fakta ständigt tillkommer. Det är också anledningen till att informationen ändras hela tiden.

Här är några frågor om corona som vi fortfarande inte vet svaret på:

1 Hur många har blivit smittade av corona?

På morgonen den 31 mars har 4 028 smittade rapporterats i Sverige och 787 411 i hela världen. Siffrorna som rapporteras är bekräftade fall, mörkertalet är stort eftersom de flesta som varit sjuka inte har blivit testade – och alltså inte vet om det är covid-19 de har haft. Vad som gör det extra svårt är dessutom att coronaviruset kan ge så diffusa symtom att många inte ens misstänker att de haft det.

När ett test som visar om man har antikroppar mot corona är framtaget tror experterna att det kommer att bli tydligare hur mycket viruset har spritt sig.

Annons

2 Hur dödligt är corona egentligen?

Innan vi vet hur många som har smittats är det omöjligt att säga hur stor dödligheten är. Just nu uppskattar WHO att dödligheten ligger på 1-2 procent – huvudsakligen inom de riskgrupper som identifierats. Eftersom det finns många smittade som knappt uppvisar några symtom kan siffran vara lägre.

3 Vilka är alla symtom på corona?

De främsta symtomen är torrhosta och feber. Men andra symtom som rapporterats är ont i halsen, huvudvärk, diarré och att man inte känner lukt och smak.

Den stora frågan är om förkylningssymtom som snuva och nysningar också är tecken på corona – och om människor kan smitta fast de inte uppvisar några symtom. Det är fortfarande inte klart.

4 Sprider barn corona – eller inte?

Barn kan få corona, men blir ofta inte inte så sjuka. Vanligtvis är barn superspridare av smitta eftersom de träffar många andra som de är i nära kontakt med. Men när det gäller corona är det oklart hur stor roll barn spelar i spridningen.

Annons

5 Var exakt kom corona ifrån?

Vi känner till att viruset började spridas i Wuhan i Kina i slutet av 2019 runt en djurmarknad. Coronaviruset, vars formella namn är Sars-CoV-2, är nära släkt med ett virus som smittar fladdermöss. Sannolikt fördes det över från fladdermöss till ett ännu okänt djur, som smittade oss människor. Man känner alltså inte till exakt hur smittspridningen började. Risken är att det okända djuret blir en källa även till annan smitta.

6 Kommer corona att lugna sig under sommaren?

Vanlig säsongsinfluensa lugnar vanligtvis ner sig under sommaren och återkommer när det blir kallt igen. Hur det blir med corona vet ingen än och experterna är oense. I Storbritannien tror regeringens experter att coronaspridningen inte kommer att avta under sommaren, medan statsepidemiolog Anders Tegnell har varit försiktigt optimistisk.

–Det kommer lugna sig ordentligt maj ut. Vi har ett väder som viruset inte tycker om på samma sätt och vi har förhoppningsvis så pass många immuna i samhället, sade han i Agenda för en vecka sedan.

Annons

7 Varför får en del allvarligare symtom av corona?

De allra flesta som drabbas av covid-19 får milda symtom på sjukdomen. Men ungefär 20 procent drabbas värre. Exakt varför vet ingen ännu, men ett försämrat immunförsvar verkar vara en riskfaktor. Även genetiska faktorer kan spela en roll.

8 Hur länge är man immun mot corona – och kan man få det två gånger?

Det är ännu för tidigt att säga hur eventuell immunitet mot corona ser ut. Rykten som säger att personer har blivit smittade två gånger kan bero på tester som felaktigt visat att de varit fria från viruset, när de i själva verket fortfarande var sjuka.

9 Kommer coronaviruset att mutera?

Virus muterar sig hela tiden. Vanligtvis blir de mildare med tiden, men om det kommer att ske även med corona vet ingen än. Det knepiga är att när virus muterar känner våra immunsystem inte längre igen dem, vilket leder till att de vaccin som utvecklas inte längre fungerar. Det är därför utsatta grupper måste få nytt vaccin mot säsongsinfluensan varje år.

Källa: bbc.com, Folkhälsomyndigheten och SVT/Agenda

Foto: Shuttterstock/TT

Läs mer:

Blodplasma och antikroppar från tillfrisknade provas mot corona

Folkmyndighetens svar på våra vanligaste frågor om corona

Coronaviruset: 4 framsteg som ger hopp

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Hur ser spridningen ut runt om i världen just nu, vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons