9 resmål att besöka i Sverige nu i sommar

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

För många är en utlandsresa under sommaren ett härligt sätt att koppla av. Men det finns massor av platser att besöka och aktiviteter att göra här hemma med. I den här listan finns det något för alla!

1. Bergianska trädgården

Ett paradis för den som älskar blommor. Här finns nämligen hundratals träd- och buskarter och växter från hela världen, stora gräsytor med blommande örter, växtgeografiska områden, frodiga köksväxtland, örtagård och mycket, mycket mer.

2. Skokloster slott

I Skokloster sju mil utanför Stockholm ligger det största privatpalats som har byggts i Sverige. Det byggdes på 1600-talet av Carl Gustaf Wrangel och har i princip stått orört sedan dess. Att såväl utsida som interiör är bevarad är unikt för Sverige och Europa i helhet. Åk hit och ta en guidad tur för att sedan avsluta med en god fika i slottets café.

3. Hovgården i Halmstad

En mysig och romantisk tillflyktsplats att bo på under vistelsen i Halmstad och Tylösand. Här bor du i ett renoverat stall bara tio minuter från Tylösands strand. Paret som äger Hovgården delar gärna med sig av historien bakom gården och man känner sig medens välkommen. Cyklar finns att låna gratis och är ett utmärkt sätt att ta sig runt på. Varför inte förbereda en picknick och äta middagen ute i det gröna?

4. Våfflan i Sigtuna

Besök vad som anses vara Sveriges första stad och gå omkring i de pittoreska gränderna. Här finns flertalet unika, små butiker och caféer. Ett av de mest kända är Restaurang Våfflan som ligger på en ångbåtsbrygga ute i vattnet. Med en veranda med panoramavy är restaurangen minst sagt populär, så boka bord i tid eller var där tidigt.

5. Forsränning i Bergslagen

Vad är semester utan en adrenalinkick? I Sverkestaån kan du testa på forsränning och verkligen känna hur det hugger till i maggropen. I grupper om 6-8 personer tar ni er runt åns forsar i en gummibåt, givetvis tillsammans med guide och säkerhetsklädsel.

6. Vapensmedjan Wira Bruk

Wira Bruk var en av landets viktigaste vapensmedjor under Sveriges stormaktstid. De gamla smedjorna finns fortfarande bevarade och här kan du även besöka konstsmidesbutiken och få med dig ett stycke historia hem. Ta en promenad i den otroligt vackra miljön och njut av en fika på Tingshusets uteservering.

7. Besök vikingarna på Birka

Birka var vikingarnas viktigaste handelsplats. Här kan du gå på guidad visning i fornlämningsområdet eller till exempel besöka vikingamuseet och den rekonstruerade vikingabyn med smedjor och vävstugor. För barnen finns det olika aktiviteter, bland annat kan de få gräva efter arkeologiska skatter och känna in den tidstypiska atmosfären.

8. Vaxholms fästning

Från Stockholm tar du enkelt båten över till Vaxholm i Stockholms skärgård. Här tar du sedan linjefärjan (den är gratis) över till ön Vaxholmen och besöker Vaxholms fästning. Idag innehåller fästningen utställningar om bland annat Sveriges kustförsvar under 500 år, livet i fästningen förr, fängelsehålorna och beredskapen i skärgården under andra världskriget.

9. Vandra i Trosa

Sörmlandsleden mäter 100 mil och slingrar sig igenom stora delar av Sörmland. Du passerar sevärdheter, minnesmärken och ett landskap med stor variation. Med tanke på Trosas geografiska läge finns det ett flertal härliga badplatser, bland annat Komöte, Sillebadet och Havsbadet. Komöte har en långgrund sandstrand och Havsbadet har både bryggor, klippor och en sandstrand.

Redaktionens tips
Dela på: