SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

9 annorlunda sätt att detoxa kropp och själ i vår

09 jan, 2018 
AvNanna von Knorring
Behöver du en nystart? Testa en detox – men inte nödvändigtvis för kosten.
Prova en annorlunda detox i vår. Att detoxa behöver inte handla om strikta juicedieter och träning på gym – tänkesättet går att applicera på flera aspekter i livet. Här listar vi nio olika sätt att prova som gör gott för både kropp och själ.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Nytt år, nya löften och ny energi. Det är många som väljer att inleda det nya året med att börja träna mer, sova en timme extra och äta lite nyttigare. Men visste du att du kan göra en detox även på andra plan i livet? Även det inre kan behöva en nystart och lite extra omvårdnad under vintern.

Förutom en digital detox kan du prova på nya träningsformer utan att det ska behöva handla om viktnedgång eller varför inte lära dig meditera? Här listar vi nio sätt att detoxa kropp, knopp och själ – vilken ska du prova?

1. Drick varmt citronvatten

En enkel vana att införa innan du äter frukost. Varmt och ljummet vatten tas lättare upp av kroppen och citronvatten kan bland annat ha en antiinflammatorisk effekt, kicka igång matsmältningen samt ge dig lite extra näring.

Läs också: Därför ska du börja dagen med varmt citronvatten

2. Gör en digital detox

Sugen på en rivstart? Logga ut, radera apparna och skippa sociala medier i en vecka eller två. Inte riktigt där än? Se över dina flöden och avfölj konton som gör dig stressad istället för att inspirera dig. Ha vissa tidpunkter, exempelvis vid måltider, som du lägger undan mobilen helt och ägnar dig åt annat du tycker om. Håll även koll på hur ofta du besöker dina appar och utmana dig själv att gå in på dem färre gånger per dag. Se också till att rensa mobilen, datorn och mejlen på allt du inte längre behöver.

Annons

3. Lär dig andas bättre

Att andas är inte alltid helt enkelt även om man kan tro det. Lär dig andas rätt och gör det till en vana att då och då ta ett par djupa andetag – speciellt vid tillfällen då du känner stressad och andningen blir ytlig.

Läs också: Trött och hängig? Gör en juice-detox!

4. Rör på dig på ditt sätt

Rör på dig på ett sätt som gör dig glad! Träning ger energi och minskar stress – så länge du gör något du gillar. Du behöver inte trängas på gymmet om du känner dig obekväm i situationen. Gå istället en promenad när solen lyser på lunchen eller dansa till bra musik hemma innan middagen.

5. Meditera

Fördelarna med meditation och mindfulnessövningar är vida kända. Gör det därför till en av dina rutiner på morgonen. Du behöver inte avsätta mer än fem minuter per dag för att ta del av hälsofördelarna som kommer med avslappnings- och andningsövningarna.

Annons

Läs också: Detoxa kroppen på riktigt – så gör du!

6. Detoxa hemmet

Genom att ge hemmet en detox kan du även ge dig själv mer lugn och ro. Städa hemmet från grunden, hitta en sak för varje plats och ta in naturen i form av gröna, luftrenande växter. Om du vill kan du prova att addera eteriska oljor med lugnande egenskaper i sovrummet.

7. Ät medvetet

Skippa socker, alkohol, friterat och färdigmat som samlar vätska och får magen att kännas svullen. Satsa istället på att äta antiinflammatorisk kost som är rik på grönsaker och fibrer och gör det på ett medvetet sätt – ät långsamt och tugga ordentligt.

8. Gör saker du mår bra av

Gör saker som du mår bra av – oavsett om det är att unna dig en lite dyrare spadag eller att viga en kväll åt hemmaspa, en bra film och total avkoppling (utan sociala medier!).

Läs också: Bästa sätten att bli av med sötsuget

9. Sätt upp några små mål i taget

Du behöver inte göra allt du har lovat dig själv i dag. Sätt upp små, realistiska mål för varje dag och bocka av dina mål under flera veckors, eller månaders, tid.

Foto: Shutterstock

Inspiration Byrdie, Career Girl Daily, Health

 

Annons