SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

9 anledningar till att myggen dras till just dig

19 jun, 2019 
Därför väljer myggen dig.
Är du kvinna, gravid och sugen på sex? Du bockar du av tre av de här nio punkterna som gör att myggen älskar dig (och ditt blod).
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Är du den som alltid störs mest av myggen på skogspromenaden eller trädgårdsmiddagen? Vissa får faktiskt betala lite extra med sitt blod för att njuta av sommarvädret, medan andra klarar sig med några fjuttiga viftningar.

Hör du till den första gruppen? Då är det stor chans att du kan ticka av några av de här punkterna – de ökar nämligen risken att du blir myggens favorit.

VIDEO: Se 5 anledningar till varför myggorna dras till just digBrand logo
VIDEO: Se 5 anledningar till varför myggorna dras till just dig

Cirka 10 procent av befolkningen tros ha en genetiska sammansättning som gör en oemotståndlig för mygg.

Du är gravid

Att ha en bulle i ugnen får dig att andas mer, eftersom du har med kroppsmassa att syresätta. Myggen dras till koldioxiden i utandningsluften och kan känna av den på upp till 30 meters avstånd. Därmed blir du extra god för de små krypen!

Annons

Vi skulle ändå inte rekommendera dig att hålla andan hela kvällen, utan kämpa på och bära skyddande kläder!

Du har tränat

En annan sak myggorna tycker är angenämt är mjölksyran vi utsöndrar efter ett träningspass. Så när du går hem från gymmet för att duscha, eller svalkar dig i trädgården efter passet är du med andra ord som rena desserten för myggen. Fotsvett tycks särskilt lockande för flygfäna – ett par gamla otvättade strumpor är oemotståndliga.

Lösning? Duscha direkt efter träningen och använd deodorant eller något annat som hindrar svettlukten. Dock inte blommiga parfymer eftersom de kan locka till sig myggen de också.

Även rörelse lockar till sig myggen, eftersom det hjälper dem att se dig bättre. När du har tränat blir dessutom blodet ytligare, och myggen behöver inte sticka lika djupt för att nå det.

Du har druckit alkohol

Doften av alkohol lockar till sig blodsugarna. Så om du omger dig med nyktra personer när du tar ett glas eller två är risken stor att myggen väljer dig först.

Annons

Du bär ”fel” färger

Ogillar du vårens och sommarens ljusa, beiga färger och pasteller? Kanske är du kompiskretsens gothare och bär oftast svart, blått eller rött? Då får du vänja dig vid att klia lite extra. Mygg dras nämligen till mörka färger, och i synnerhet mörkblått och rött.

Du är varmare än andra

Vår naturliga kroppstemperatur ligger omkring 37 grader, men det kan skilja en del från person till person. Är du en av de som har högre kroppstemperatur naturligt, eller om du har det för att du är gravid, så kommer myggen dras åt ditt håll.

Du är kvinna

Mygg - därför bits de
Därför biter myggen vissa mer än andra…

Ja, det är en ganska stor grupp. Men forskning har visat att myggen dras till vår utandningsluft – och inte enbart på grund av koldioxiden utan även andra ämnen som finns i utandningsluften. Ett av dessa är kopplat till östrogen – vilket kan förklara att kvinnor oftare är myggfavoriter än män.

Annons

Du har en viss blodgrupp

Vissa blodgrupper smakar tydligen bättre än andra, och myggen föredrar dig som har blodgrupp 0. Därefter kommer blodgrupp B, och sist A, enligt japanska forskare. Myggen i en studien valde personer med blodgrupp 0 dubbelt så ofta som de valde A.

Din hud luktar gott

Alla har vi bakterier på huden som bryter ner fettämnen vi har där. Hur mycket och hur dessa luktar skiljer sig från person till person, men de kan vara avgörande för om myggen älskar dig eller inte.

Du är sugen på sex

Jupp. Påkommen. Myggor dras nämligen till doften av våra könsferomoner, och du utsöndrar mer av dessa om du är sexuellt upphetsad.

Det finns flera smarta prylar som håller myggen på avstånd – här är några!

Tips på hur du slipper myggen på bästa sätt? Läs mer här!

Foto: TT Källor: WebMD, Leva&Bo, ABC News

Läs mer:

10 saker du känner igen om du är myggornas favorit

Sugen på sex? Då blir du oemotståndlig – för myggorna!

Slipp myggen i sommar – 6 enkla tips

SE OCKSÅ: Getingar och myggor – så blir du av med sommarplågornaBrand logo
SE OCKSÅ: Getingar och myggor – så blir du av med sommarplågorna
Annons