SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

8 uppiggande tips om du sitter vid datorn hela dagen

06 nov, 2018 
Med några smarta knep blir du piggare vid skrivbordet.
Det kan räcka med små justeringar för att prestera bättre på jobbet och komma hem piggare – här är vanorna som gör skillnad.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ständigt plingande inkorg med 73 flaggade mail, mötesmaraton, och en att göra-lista som bara växer. Även om du trivs med ditt jobb kan det ibland kännas dränerande. Extra överhängande kan känslan bli om du sitter fastklistrad på din skrivbordsstol stirrandes in i en skärm hela dagarna. För att undvika rygg- och nackproblem, trötta ögon och tuggummi-hjärna, se till få in dessa enkla men viktiga vanor regelbundet i din arbetsdag.

Rutinerna som gör dig piggare på jobbet

1. Se över din arbetsposition

Skärmens placering i förhållande till dina ögon är superviktig för ett ergonomiskt arbetssätt. Skärmen ska vara placerad så att du tittar lätt nedåt när du läser – men inte för långt, då kan du få ont i ryggen och nacken. Om du istället stirrar uppåt kommer du med stor sannolikhet bli både torr och trött i ögonen efter arbetsdagen. Använd dig av ett laptop-ställ eller ännu hellre, se till att skaffa en bra skärm.

Annons

2. Håll vätskebalansen

Vatten gör underverk för din hälsa. Det hjälper till att föra bort slaggprodukter ur systemet, håller energin uppe, ger klarare hy – listan på fördelar är lång. Du får dessutom anledning att resa dig då och då under dagen för att fylla på glaset – och för att kissa.

3. Ställ klockan

Du bör resa dig från stolen varje timme för att väcka kroppen och få lite ny energi. Sätt en påminnelse på telefonen och ta en kort bensträckare – och känn skillnaden när du kommer tillbaka!

4. Skippa hissen

Åker du bil eller kollektivt till jobbet och sedan sitter ner hela dagarna är det svårt att få ihop vardagsmotionen. Men många bäckar små! Ta trapporna så ofta du kan. Gå en promenad på lunchen, hoppa av bussen en station tidigare eller parkera bilen en bit bort. Det gör större skillnad för hälsan än du tror.

5. Träna vid ditt skrivbord

Diskret såklart – vi menar inte knäböj eller dips mot stolen. Men se till att sträcka på dig, dra ihop skulderbladen och göra lite enkla stretch- och rörlighetsövningar för rygg och axlar. Eller varför inte beta av dagens knipövningar?

Annons

6. Öka storleken

Ett annat smart skärmknep kommer från farmor. När du har möjlighet, öka textstorleken så slipper du sitta och kisa. Ögonen blir inte lika trötta och risken för huvudvärk minskar rejält.

7. Blinka oftare

När man jobbar framför datorn blinkar man bara en tredjedel så mycket som man gör annars (japp, ytterligare en orsak till torra, trötta ögon). Så försök komma ihåg att blinka lite oftare under dagen. Ett annat bra knep är att då och då lyfta blicken och vila ögonen på något annat, längre bort i rummet en kort stund.

8. Vila ögonen

Hur lockande det än må vara att gå raka vägen hem till soffan och sätta på Netflix eller plocka fram paddan, försök låta ögonen få vila från skärmtid när du kan. Se till att varje dag lägga ett par timmar på att umgås med vänner och familj utan skärmar, motionera utomhus eller läsa en bok.

Inspirerat av: Shape.com  Bildkälla: IBL

Läs mer:

Ont av att sitta vid skrivbordet? Här är 6 övningar som hjälper

Stå rätt på jobbet – 7 saker att tänka på

Res dig upp på jobbet – och rasa i vikt

 

Annons