FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

8 sätt att hjälpa någon som har drabbats av cancer

12 mar, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Det är svårt att hjälpa någon som har blivit svårt sjuk. Antingen känns det som att man klampar in i deras liv och stör eller så gör man för lite och drar sig undan. De här 8 tipsen kan hjälpa dig att hjälpa – på riktigt.
Annons

Att få ett cancerbesked är tufft oavsett vilken prognos som ges. Och beskedet drabbar också vänner och familj som står nära den som blivit sjuk. Man vill hjälpa till, men det är svårt att veta hur mycket och på vilket sätt.

Här kommer några tips på hur du kan hjälpa den som har drabbats av cancer eller någon annan svår sjukdom, kom ihåg att även små gester spelar stor roll.

1. Var med och fira framgångarna

Cancer kan verkligen vara en känslomässig bergochdalbana som innehåller positiva och negativa provresultat, jobbiga behandlingar och stunder när det mesta känns bra. Att fira kan göra att livet känns lite lättare. Vad man vill fira är så klart individuellt, vissa vill kanske bara fira när de får positiva provsvar medan andra vill fira varje ny behandling som ett steg mot att bli frisk.

2. Hjälp till med specifika saker

Underlätta vardagen genom att lösa praktiska saker, som att skjutsa till behandlingar, sitta barnvakt, komma över och laga middag eller hoppa in och skjutsa barnen till träningen. Det är bättre att vara konkret med vad du kan hjälpa till med än att säga att hen ska be om hjälp när det behövs.

Annons

3. Gå inte på äggskal runt personen

Den som är sjuk är samma person som innan hen fick en diagnos. Behandla inte personen som om den antingen bor i en bubbla eller är oerhört skör. Försök att hålla relationen så normal som möjligt, även under sjukdomen, och titta inte på hen med tycka-synd-om-blicken. Ett normalt liv gör att den som är sjuk kan lägga fokus på andra saker än sjukdomen ibland. Bara för att man har cancer betyder det inte att man inte kan gå på konserter, ha Netflix-maraton i soffan eller åka på roadtrip.

4. Underskatta inte små gester

Ibland är det enda som behövs en kram, att man tittar personen i ögonen eller håller hen i handen. Cancer smittar inte och närhet kan ibland vara den bästa trösten.

5. Underlätta ett hälsosamt liv

Det kan vara svårt att äta när man genomgår cellgiftbehandlingar och man blir inte så sugen på att laga mat. Åk till din kompis med lagad mat som du vet att hen gillar och som kanske är lättare att äta än något man köper hem färdigt. Gå ut och gå tillsammans, eller gå och träna. Många cancerpatienter mår betydligt bättre av fysisk aktivitet, men det kan vara trögt att komma iväg på egen hand när man är trött och sliten av behandlingarna.

Annons

6. Följ med till läkaren

Det är inte ovanligt att den som har cancer bara minns ungefär hälften av vad läkaren har sagt under besöket. Det kan därför vara bra att ha med sig någon mer som kan lyssna, anteckna och sköta det rent praktiska som att ta telefonnummer eller notera nya besökstider – du kan vara denna någon. Du kan också vara den som har en tröstande hand att få hålla i om besöket är jobbigt.

7. Var inte rädd för lite humor

Bara för att man har en allvarlig sjukdom betyder det inte att man plötsligt också är helt utan humor. Det heter ju att skratt är den bästa medicinen och även om skratt såklart inte kan ersätta cellgifter och strålning så kan ett riktigt asgarv göra att allt känns lite lättare och tar bort lite av stressen som ofta drabbar den som är allvarligt sjuk.

8. Var inte en besserwisser

Helt ärligt, om du inte råkar vara onkolog så vet du inte bäst när det gäller din kompis sjukdom. Så kom inte med en massa fakta som du har hittat på internet. Du behöver inte ha lösningar och svar på alla funderingar och orosmoment som kommer fram när ni pratar. Din uppgift är att lyssna och eventuellt peppa, om det är läge för det. Låt experterna komma med informationen.

Foto: TT

Artikelinspiration: Huffington Post

 

Läs mer:

Tre myter om bröstcancer

Forskning: Blodprov ska upptäcka hudcancer

Studie: Fler bröstcancerpatienter ska slippa cellgifter

Annons